Erişilebilirlik

8,3 Şiddetindeki Depreme Dayanıklı Bina


8,3 Şiddetindeki Depreme Dayanıklı Bina
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Amerika’nın Batı kıyısı gibi deprem bölgelerine gökdelen inşa etmek, sorumsuzluk olarak tanımlanabilir belki ama inşaat mühendisliğindeki son teknolojik gelişmeler, artık bunu bir risk unsuru olmaktan çıkardı. Los Angeles’ta kısa süre sonra açılışı yapılacak olan 73 katlı bina, Richter ölçeğine göre 8,3 şiddetindeki depreme bile dayanacak şekilde inşa edildi.

Vince bağlanan video kamera, çelik spiralin yerine takıldığı anı görüntüledi. 338 metre yükseklikteki Wilshire Grand Center, Califonia’nın en yüksek binası.

Otel, alışveriş ve iş yeri olarak hizmet verecek olan gökdelende tek seferde en çok beton dökme rekoru kırıldı. Dökülen beton, 37 bin ton ağırlığında.

Beş metreden kalın olan betonarme temel, çelik yapı malzemesiyle birleşince binayı depreme son derece dayanıklı hale getiriyor.

Christopher Martin, “Bina, deprem anında sallanacak, ancak sallantı, BRB olarak bilinen ‘burkulması önlenmiş çelik çaprazlarla’ engellenecek,” şeklinde konuşuyor.

Martin, “Burkulması önlenmiş çaprazlar 10 metre uzunluğundaki şok emicilerdir. Dağın tepesinden elinde kayak batonlarıyla inen bir kayakçıya benzetebiliriz. Kayakçı, tepeden inerken yaylanmak ve enerjiyi dengelemek için kollarını ve elindeki batonları kullanır,” diyor.

Gökdelenler, deprem sırasında ortaya çıkan çok büyük miktardaki mekanik streslere dayanabilmek için esnek olmalıdır. Wilshire Grand Center, deprem sırasında, herhangi bir yapısal hasara yol açmadan yarım metre esneyebilecek.

California Üniversitesi'nden Thomas Sabol, “Bunu kağıt ataşını bükmeye benzetebiliriz. Ataşı büker, gücünü sonuna kadar tüketirsiniz ama yine de kırılmaz. Oysa cam esnek değildir, hemen kırılır. Binalarımızın cam gibi özelliklere sahip olmasını değil tam tersine esneyip bükülür olmasını istiyoruz” diyor.

Bilgisayar simülasyonları o kadar inandırıcıydı ki mimarlar, otelin lobisini binanın en üst katına taşımaya karar verdi.

Gökdelen ayrıca dekoratif bitkilerin sulanması için tasarlanan sistemi, dinamik LED aydınlatmalı duvarları ve iki katlı 16 hızlı asansörü ile birçok teknolojik gelişmeyi de bünyesinde barındırıyor.

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG