Erişilebilirlik

Deprem Maliyeti 80'den Fazla Ülkenin GSYH'sinden Fazla


Dünya Bankası, Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu (GRADE), 6 Şubat'ta yaşanan iki yıkıcı depremin Türkiye ekonomisine maliyetinin tahminen 34,2 milyar doları (646 milyar Türk Lirası) aşacağını öngördü. Rapora göre bu rakam, Türkiye'nin 2021 gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 4'üne denk geliyor.

Bu rakam, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2023 tarihli en güncel tahminlerine göre 80'den fazla ülke ve bağımsız bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) üzerinde.

IMF'nin 2023 yılı ülkelere göre gayrisafi milli hasıla listesine bakıldığında, depremin Türkiye'ye maliyetinin Karadağ'ın gayrisafi milli hasılasının (6,6 milyar dolar) neredeyse 6 katı olduğu görülüyor.

Rakamlar Türkiye'nin deprem hasarının, Kırgızistan (10,8 milyar dolar), Tacikistan (10,5 milyar dolar) ve Kosova'nın (9,8 milyar dolar) her birinin gayrisafi milli hasılalarının 3 katından fazla olduğunu gösteriyor.

IMF verilerine göre Türkiye'nin maddi zararı Kuzey Makedonya (15 milyar dolar) ve Moldova'nın (14,6 milyar dolar) gayrisafi milli hasılalarının 2 katından fazla.

Türkiye'nin zararı Arnavutluk (18.8 milyar dolar), Ermenistan (19,4 milyar dolar), Bosna Hersek (24,5 milyar dolar), Gürcistan (26,9 milyar dolar), Güney Kıbrıs (27,5 milyar dolar), Yemen (28,6 milyar dolar) ve İzlanda'nın (29,6 milyar dolar) GSYİH'lerinden de fazla.

Dünya Bankası'nın Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu, depremin maliyetinin kurtarma ve yeniden inşa masrafları eklenince çok daha artacağı öngörüsünde bulunuldu. Ayrıca bölgede süregelen artçı depremlerin de hasarı arttırmasının olası olduğu belirtildi.

  • 16x9 Image

    Pınar Sayar Kızılçalı

    Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik ve İnternet Yayıncılığı mezunu Pınar Sayar Kızılçalı, aynı üniversitede Uluslararası İlişkiler yüksek lisans eğitimi aldı. Meslek hayatına 2008 yılında NTV’de dış haber editörü olarak başlayan Kızılçalı, daha sonra Al Jazeera Turk İstanbul bürosunda web editörü olarak çalıştı. Kızılçalı 2017 yılından bu yana Amerika’nın Sesi ekibinde yer alıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG