Erişilebilirlik

Depremzedeler İçin AB Bağış Konferansı 20 Mart’ta


Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç, 20 Mart'ta Brüksel'de depremden etkilenen Türkiye ve Suriye halkına destek amacıyla Uluslararası Bağış Konferansı'na evsahipliği yapacak.

Avrupa Birliği’nin resmi internet sayfasında yapılan açıklamada AB ve üye devletlerin, Türkiye'de daha fazla yardım, iyileştirme ve yeniden inşa süreci ve Suriye'de de daha fazla yardım, iyileştirme ve rehabilitasyon için önemli düzeyde bir taahhütte bulunma niyetinde oldukları belirtildi.

AB, diğer uluslararası ortakları ve küresel bağışçıları da, hasarın ölçeği ve büyüklüğüne uygun taahhütleri seferber ederek bu zor koşullarda Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerle dayanışma göstermeye çağırdı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç adına İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un evsahipliğinde ve Türk yetkililerle koordineli olarak düzenlenecek Bağış Konferansı AB üyesi devletlere, aday ülkelere ve potansiyel adaylara, komşu ve ortak ülkelere, Rusya hariç G20 üyelerine, Körfez İşbirliği’ne üye devletlere, Birleşmiş Milletler'e, uluslararası kuruluşlara, insani yardım çevrelerine ve uluslararası ve Avrupa finans kurumlarına açık olacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremlerden altı hafta sonra, bu trajediden sağ kurtulanlara destek olmak için biraraya geliyoruz. Dayanışmamız, depremin ardından ilk saatlerde olduğu gibi güçlü bir şekilde devam edecek. Türkiye ve Suriye’deki halk, uzun vadede yanlarında olduğumuzu bilmeli. Tüm ulusları ve kamu ve özel sektörden tüm bağışçıları, kaybedilen canların ve ilk müdahale ekiplerinin kahramanlıklarının anısına katkıda bulunmaya ve onurlandırmaya ve en önemlisi birlikte hayatta kalanlara daha iyi bir gelecek sağlamak için daha iyi bir dünya inşa etmeye davet ediyorum" dedi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da, "Türkiye ve Suriye'deki depremler tarihi boyutlarda bir felaket. Can ve ev kayıpları ve insanların çektiği acılar beni üzüyor. Sonuçları gerçekten korkunç. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı olarak, İsveç, rehabilitasyon ve ilk toparlanma süreçlerinin sonraki aşamalarında depremden etkilenenlere yardım etmek için AB ve uluslararası ortaklarla birlikte elimizden gelen her şeyi yapacak" ifadelerini kullandı.

AB'nin komşuluk ve genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell’ın yakın zamanda Ankara'ya yaptıkları ziyaret sırasında Türk makamlarıyla yaptıkları ilk görüşmelerin ardından Uluslararası Bağışçılar Konferansı hazırlıkları sürüyor. Davetlerin kısa süre içinde yapılması bekleniyor.

Uluslararası Bağışçılar Konferansı, 20 ve 21 Mart 2023 tarihlerinde Avrupa Komisyonu ve İsveç Konseyi Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen Avrupa İnsani Forumu ile art arda gerçekleştirilecek.

Forum, hızla artan insani ihtiyaçlar, değişen jeopolitik gerçekler ve daralan insani yardım imkanları bağlamında düzenlenecek. Avrupalı aktörler ve uluslararası topluma, insani yardım fonu açığı ve bağışçı tabanını genişletme ihtiyacı da dahil devam eden insani zorlukları tartışmak için bir platform sağlayacak.

AB, Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na ek olarak, 14-15 Haziran’da da “Suriye ve Bölgenin Geleceği” konulu 7’nci Brüksel Konferansı’na evsahipliği yapacak.

Bu konferansın amacı, hem çatışmaya siyasi bir çözüm için uluslararası temaslara odaklanmak hem de Suriye'ye ve daha geniş bölgedeki Suriyeli mültecilere ve evsahibi topluluklara insani yardım taahhütleri oluşturmak olacak. AB ve üye devletler, krizin başladığı 2011'den bu yana Suriye ve bölgedeki halkları destekleyen en büyük bağışçılar konumunda.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG