Erişilebilirlik

Depremzedeler Yardımların Gecikmesi Nedeniyle Öfkeli


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin yol açtığı hasarı yerinde incelemek üzere afet bölgesine gitti. Öte yandan hükümetin arama kurtarma ve yardım çabalarını yavaş yürütmesi bölge halkının öfkesinin artmasına yol açıyor.

Ölü sayısının çöken yüzlerce binanın enkazı altında kalanlar olduğu için artması bekleniyor.

Antakya'da bazıları battaniye ve çarşaflara sarılan, bazılarıysa ceset torbalarına konan çok sayıda cansız bedenin bir hastanenin otoparkına dizildiği görüldü.

Reuters haber ajansı muhabirine ismini vermek istemeyen bir kişi, yakınının cesedini teşhis etmek için bulunduğu alanda "Eşim Türkçe konuşmuyor, ben de iyi göremiyorum. Tüm cansız bedenlere bakmamız gerekiyor, yardıma ihtiyacımız var" dedi.

Deprem bölgesindeki aileler afet sonrası ikinci geceyi de dondurucu soğukta geçirmek zorunda kalırken kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

Antakya'da adının Melek olduğunu söyleyen 64 yaşındaki bir kadın depremzede, çadırların ve yemek kamyonlarının nerede olduğunu sorarak henüz hiçbir yardım ekibini görmediğini söyledi.

Depremzede, ülkede daha önce yaşanan afetlerin aksine bulundukları yerde henüz hiçbir yiyecek dağıtımı yapılmadığını, depremden kurtulduklarını ancak açlık ya da soğuk nedeniyle öleceklerini söyledi.

Reuters, Türkiye'de ölü sayısının 8 bin 500'ü aştığını, 11 yıllık savaşın büyük tahribat yarattığı Suriye'deyse hükümete ve muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatıda, bir yardım örgütüne göre doğrulanmış ölü sayısının 2 bin 500'ü geçtiğini bildiriyor.

Depremin seçimler üzerindeki etkisi

Depremde hasar gören 10 ilde olağanüstü hal ilan eden ve kurtarma çalışmalarına katılmaları için askerleri görevlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'da incelemelerde bulundu.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, yollar ve havalimanlarıyla ilgili sorunlar olduğunu ancak her geçen gün durumun düzeleceğini söyledi.

Öte yandan deprem felaketi, Mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerde Erdoğan açısından yeni bir zorluk anlamına gelebilir.
Hükümetin felakete doğru yanıtı vermeyi başaramadığı şeklindeki herhangi bir algı, Erdoğan'ın yeniden seçilme şansına zarar verebilir. Ancak analistler, diğer yandan, Erdoğan'ın krize verilen yanıt etrafında ulusal destek toplayabileceği ve seçim öncesi konumunu güçlendirebileceği yorumunu da yapıyor.

Aileler cansız bedenler arasında yakınlarını bulmaya çalışıyor

Kahramanmaraş'ta bulunan Reuters haber ajansı muhabirleri, bir spor salonunun zemininde battaniyelere sarılmış 50 kadar cansız bedenin yan yana dizili olduğunu, ailelerin bu cansız bedenler arasında yakınlarını aradığını da haber veriyor.

Hatay'daysa Kızılay çadırlarının arasında çok sayıda cansız bedenin sıralar halinde dizili olduğu, depremzedelerin yakınlarının kimliğini belirlemek için ceset torbalarını kontrol ettikleri belirtiliyor.

Yetkililer, Adana'dan Diyarbakır'a 450 kilometre uzunluğundaki bölgede 13,5 milyon insanın depremden etkilendiğini kaydediyor.
Suriye'deyse deprem, güneydeki Hama'da bile ölüme neden oldu.

Suriye'de durum

Yardım yetkilileri, yıllarca süren iç savaş nedeniyle zaten büyük tahribata uğrayan Suriye'de, deprem sonrasında insani yardıma duyulan ihtiyacın daha da arttığına dikkat çekiyor.

Suriye'de hükümet kontrolündeki bölgelerde yaşayanların telefonda Reuters'a aktardıklarına göre bölgedeki yetkililerin afete verdikleri yanıt yavaş ilerliyor ve bazı bölgeler, diğerlerinden daha fazla yardım alıyor.

Suriye'nin kuzeyindeki Candaris kasabasında çok sayıda binanın yıkılmış durumda olduğu bildiriliyor.

32 daireli bir apartmanın enkazı önüne toplananlar, enkaz altından hiç kimsenin sağ çıkarılmadığını söyledi. Beton yığınlarını kaldırmak için gereken ağır iş makinalarının yokluğu, kurtarma çalışmalarının ilerlemesini engelliyor.

Halep'te Cezayir arama kurtarma ekibiyle Suriyeli askerler enkaz altında arama yapıyor.
Halep'te Cezayir arama kurtarma ekibiyle Suriyeli askerler enkaz altında arama yapıyor.

Yardım çalışanları; yolların hasarlı olması, kötü hava şartları, kaynak yoksunluğu ve ağır iş makinalarının bulunmaması nedeniyle depremin en çok zarar verdiği bölgelere ulaşmakta da zorluk çekiyor. Bazı bölgelerde yakıt ve elektrik olmadığı bildiriliyor.

Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin elindeki bölgede faaliyet gösteren bir arama-kurtarma grubu, ölü sayısının bin 280'i, yaralı sayısının da 2 bin 600'ü aştığını bildirdi.

Grup, Twitter üzerinden, "Depremden 50 saat sonra yüzlerce ailenin enkaz altında olması nedeniyle ölü sayısında ciddi artış bekleniyor" mesajını paylaştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG