Erişilebilirlik

Detroit Otomobil Fuarına Yoğun İlgi


General Motors, Chrysler ve Ford’a ev sahipliği yapan ve “Amerika’nın motor kenti” olarak olarak bilinen Detroit’de düzenlenen otomobil fuarı katılımcıların yoğun ilgisini çekiyor

2008’deki ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren ve iflasın eşiğinden dönen Amerikan otomotiv sektörü, ekonomideki iyileşme ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle tekrar yükselişe geçmiş durumda. Otomotiv meraklıları, hafta sonunda halka açılan 2015 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’nı, ekonomik krizden bu yana düzenlenen en başarılı fuar olarak nitelendiriyor.

37 yerli ve yabancı otomobil firmasının en yeni modellerini görücüye çıkardığı ve toplamda 750 aracın sergilendiği fuarda yakıt tasarrufu göz önünde bulundurularak tasarlanan hybrid ve elektrikli modellerin yanısıra büyük motor hacimlerine sahip kamyonetler ve SUV’ler de öne çıkıyor.

Spor otomobiller alanında da birbirinden ilginç birçok konsept modelinin yer aldığı fuarda ilgi bu yıl üretimine başlanacak olan Ford ve Acura üzerine odaklandı. İlk kez otomobil severlerin karşısına çıkan Ford GT Super Car ve Acura NSX açılış gününde fuara katılanların büyük beğenisini topladı.

Spor otomobillerin yanısıra fuarın ilgi odağı olan diğer bir araç kategorisi de büyük motorlu kamyonetler ve SUV araçlardı. Otomobil üreticilerinin bu kategorideki yeni ve geliştirilmiş araç sayısına verdiği öneme dikkati çeken uzmanlar, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte Amerikalılar’ın tekrar kamyonetlere ve SUV’lere yönelmesini bekliyor.

Otomobil sektöründeki teknolojilerin de sergilendiği fuarda lüks ve spor otomobiller kadar ilgi çeken bir diğer otomobil de şasisi tamamiyle üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen Strati adlı araç. İtalyanca’da “katman” anlamına gelen Strati’nin gövdesi, yazıcılar aracılığıyla karbon-fiber içeren termoplastik ile katmanlar şeklinde üretiliyor. Elektrikli bir motora sahip olan aracın 2016 yılı itibariyle satışa sunulacağı tahmin ediliyor.

Türk Tasarımına Ödül

Michelin’in düzenlediği uluslararası otomobil tasarım yarışmasında dereceye girenlerin çizimlerinin sergilendiği fuarda bu yıl Türkiye’den de bir isim var. Yarışmaya Ankara’dan katılan uçak mühendisi Emre Yazıcı’nın ARGO isimli tasarımı ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 2008 yılında düzenlenen 5’inci Peugeot Tasarım Yarışmasında EGO adlı tasarımıyla ikincilik ödülünü kazandığı belirtilen Yazıcı’nın, tasarımlarını hobi amaçlı yaptığı belirtiliyor.

Arjantin’de kuzeyden güneye uzanan 2500 kilometrelik, ıssız bir düzlükte düzenlenen yarıştan esinlenerek tasarlanan ARGO adlı araç, uçağa benzeyen aerodinamik görüntüsüyle dikkati çekiyor. Yüksek hızlar için tasarlandığı belirtilen ARGO’nun elektrikle çalıştığı ve her türlü yolda sorunsuz ilerlediği belirtiliyor.

Fuarın organizatörlerinden yapılan açıklamaya göre açılış gününde toplam 111 bin kişinin ziyaret ettiği fuar, son altı yılın katılım rekorunu kırdı. Geçen yıl 800 bin kişinin gezdiği fuara katılımın bu yıl bir milyonu geçmesi bekleniyor. 2015 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı önümüzdeki Pazar gününe kadar devam edecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG