Erişilebilirlik

Deutsche Bank’a Mali Baskın


Dünyanın sayılı büyük bankaları arasında yer alan Alman Deutsche Bank’ın Frankfurt’taki merkezi ile Düsseldorf ve Berlin’de bulunan şubelerine bugün büyük kapsamlı bir operasyon yapıldı.

Frankfurt Başsavcılığı’nın talimatı ile Federal Suç Dairesi, Federal Vergi Dairesi ve Federal Polis teşkilatı üyesi yaklaşık 500 görevlinin katıldığı operasyonda çok sayıda belge ve bilgisayara el konuldu, 5 banka çalışanı tutuklanırken, toplam 25 görevli hakkında da soruşturma açıldı. Soruşturma açılanlar arasında Deutsche Bank’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jürgen Fitschen de bulunuyor. Yetkililer baskını vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçlaması ile gerekçelendirirken, bankanın sanayiden çevreye giden atıkları kontrol etmek için piyasaya sürülen emisyon sertifikalarında vergi kaçakçılığı yaptığı ve Deutsche Bank’ın aynı nedenle 2010 yılında da suçlanarak arama yapıldığı açıklandı. Deutsche Bank’a 2010 Nisan’ında düzenlenen mali operasyonda AB’nin çevreyi koruma amaçlı geliştirdiği AB Emisyon Ticareti sisteminde sahtekarlık ve vergi kaçakçılığı suçlamaları gündeme gelmiş, ancak baskının önceden ifşa edildiği ve o yüzden önemli belgelerin de bulunmadığını açıklanmıştı.

Medyada Deutsche Bank’ın Federal Vergi Dairesi’nde köstebeği olduğu yönünde tahminler yapılmıştı. Bugünkü operasyon sonrasında Deutsche Bank, 2010’daki soruşturma ile son baskın arasında bağlantı olduğunu kabullendi ve bankanın emniyet birimleri ve yetkililerle işbirliği yapacağını duyurdu. Konuyla ilgili yapılan yorumlarda olayın boyutunun tahmin edilenden büyük olduğu, Deutsche Bank’ın vergi kaçakçılığının yanısıra bilançosunu çarpıttığı, ayrıca şaibeli para transferlerine aracı olduğu ve İran'a uygulanan ambargoya uymadığı öne sürüldü.

Deutsche Bank’ın ABD’de de başı dertte. Amerikalı adli makamlar, bankayı iki yıl önce, 1996 ile 2002 yılları arasında Deutsche Bank’ın vergilendirilmesi gereken bazı müşteri yatırımlarına ortak olarak müşterilerinin dolaylı olarak Amerika’dan vergi kaçırmalarına yardım etmekle suçladı. Banka, Amerika’da da mali yetkililerle yapılan görüşmeler sonrasında 553,6 Milyon Dolar gibi rekor bir ceza ödemeye razı oldu. Son olarak ise Amerikan sermaye piyasalarını denetleme kurulu SEC Deutsche Bank’ı 2008’de Amerika’da yaşanan mali kriz sırasında bilançosunu gizlemekle suçladı. Bu süreçte 12 milyar Euro’nun üzerinde zarar eden Deutsche Bank’ın bu bilgiyi borsadaki hisselerinin zarara uğramaması amacıyla gizlediği iddia ediliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG