Erişilebilirlik

Dewan: "ABD ve Avrupa'da İşsizliğe Acil Çözüm Şart"


Dewan: "ABD ve Avrupa'da İşsizliğe Acil Çözüm Şart"
Dewan: "ABD ve Avrupa'da İşsizliğe Acil Çözüm Şart"

Amerikan ekonomisi krizi atlatamadı. Bugün açıklanan işsizlik rakamları yine hayal kırıklığına yolaçtı. Çalışma Bakanlığına göre, Haziran ayında sadece 18 bin iş açıldı. Bu sayı, son dokuz ay içinde kaydedilen en küçük artış. Bu da Amerika’da işsizlik oranını yüzde 9,2’ye çıkardı. Başkan Obama da Cuma günü yaptığı konuşmada, ekonominin yeterince iş imkanı yaratamadığını kabul etti. Başkan bir süredir, Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokratlar’ı partizanlığı bir yana bırakarak Amerikan borç tavanının yükseltilmesi konusunda uzlaşmaya çağırıyor.

Washington’daki Amerika İlerleme Merkezi adlı düşünce kuruluşunun Globalleşme ve Uluslararası İşsizlik Bölümü Direktörü Sabina Dewan Amerikan ekonomisiyle ilgili son rakamların gerçekten çok hayal kırıklığı yarattığını, işsizliğin ekonomiyi aşağı çeken en büyük neden olduğunu söyledi. Amerika’da onbinlerce kişinin işlerini ve evlerini kaybettiğini hatırlatan Dewan, yeni iş imkanları yaratılmazsa ekonomiyi düze çıkarmanın mümkün olmayacağını bildirdi. Dewan, Obama yönetiminin biran önce borç tavanının yükseltilmesi konusunda uzlaşma sağlaması gerektiğini vurgulayarak Amerikan ekonomisindeki sıkıntıların küresel ekonomideki yansımalarının büyük olacağı uyarısında bulundu.

Buarada Avrupa; İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’daki ekonomik kriz yüzünden tedirgin günler yaşıyor. Uluslararası Para Fonu İMF’nin Yuyanistan’a vereceği borç işe yarayacak mı? Avrupa’daki krizin büyümesinin etkileri büyük Avrupa ekonomilerini ve çevredeki Türkiye dahil bazı ülkeleri etkileyebilir mi? Amerika İlerleme Merkezi ekonomisti Sabina Dewan, İMF yardımının Yunanistan’ı kurtarabileceğini ancak Amerika’da olduğu gibi Avrupa’da da acil çözüm bulunması gereken sorunun işsizilik olduğunu söyledi. Dewan, Avrupa bankalarının borçlarını toplayamama yüzünden sıkıntıya düşmesinin bütün ekonomilere zarar vereceğini çünkü günümüzde ekonominin küreselleştiğini ve bütün gelişmelerin birbirine bağlı olduğunu belirtti.

Hülya Polat’ın Sabina Dewan’la yaptığı söyleşi:


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG