Erişilebilirlik

Dilek Dündar: ‘ABD Demokrasi Müttefiki Olmalı’


Dilek Dündar: ‘ABD Demokrasi Müttefiki Olmalı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci Can Dündar’ın davası, Washington’da düzenlenen bir panelde tartışıldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün düzenlediği “Türkiye’de Gazetecilere Baskı” panelinin konuşmacıları Pulitzer ödüllü ABD’li gazeteciler Dana Priest, James Risen ile Carl Bernstein, Hürriyet gazetesi temsilcisi Tolga Tanış ve Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’dı.

Dilek Dündar konuşmasına eşinin sağlığının iyi olduğu ile başladı. Can Dündar’ın moralinin yüksek olduğunu ve herkese umut verdiğini söyledi. Dündar eşinin davasıyla ilgili, “Hükümet insanlara ve diğer gazetecilere ‘Can’ı bile alabiliyorsam, sizi de alabilirim’ korkusu salmak istiyor,” dedi.

Dilek Dündar, Washington’a gelmesinin nedenini de, “Müttefikliğimiz sadece askeri alanda olmamalı, demokratik çerçevede de olmalı. Amerika’ya demokraside müttefik olduğumuzu hatırlatmaya geldim,” sözleriyle açıkladı.

Dilek Dündar, panelden sonra Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Dündar, ABD’nin süreçte etkili olup olamayacağı ile ilgili olarak“Ben şuna inanıyorum, müttefik olmak sadece askeri güçle olmuyor. Çünkü bir ülkede demokrasi giderse bu öbür ülkelerin de baş belası olmaya başlıyor. Amerika bunu Irak’ta gördü, Libya’da gördü, her yerde gördü. Dolayısıyla ABD’de hafif bir değişim var, sadece silah ve üsleri kullanma menfaatleri değil de demokratik haklara da bir şekilde sahip çıkılması gerektiğini de düşünüyorlar gibi geliyor. Can’ın olayında çok destek çıktılar, Türkiye’ye Biden geldiğinde beni kabul etti, bir sürü işsiz gazeteciyi kabul etti, Tahir Elçi’nin eşini kabul etti. Bence bu bir değişiklik Amerikan politikasında diye umuyorum. Her zaman arkamızda olacaklarını da söylediler, umut edelim böyle olsun,” diye konuştu.

“Destek var, verilen söz yok”

Can Dündar’ın eşi, görüştüğü ABD’li yetkililerin destek olduğunu ama bir söz vermediklerini kaydetti. Dilek Dündar, “Beni en etkileyen kişi Kerry’nin yardımcısı Anthony Blinken’dı. Çok kibardı ve olayla çok ilgiliydi,” dedi. Dündar, Blinken’in “Biz bir takım isimler için mücadele ediyoruz ama insani olarak tanımıyoruz ama siz buraya geldiniz ve tanıdık. Bu çok daha anlamlı oldu, olaya bakış açımızı daha sıcak yapıyor, bu konuda hep arkanızda olacağız ve bizi sürekli bilgilendirmenizi rica ediyoruz,” sözlerini aktardı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG