Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Almanya'da


Afganistan'ın başkenti Kabil'de Türk askerleri
Afganistan'ın başkenti Kabil'de Türk askerleri

Afganistan Konferansı için Almanya’ya giden Dışişleri Bakanı temaslarını sürdürüyor

Pazartesi günü yapılacak Uluslararası Afganistan Konferansı'na katılmak üzere Almanya’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ülkenin değişik kentlerinde vatandaşlarla bir araya geldi. Davutoğlu aşırı sağcı saldırıların ve Neonaziler tarafından işlenen cinayetlerin sadece Türklere değil, Almanya’ya yönelik olarak algılanması gerektiğini ve Türk hükümeti olarak bu cinayetlerinin unutulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Hessen, Hamburg ve Bavyera eyaletlerinde cinayete kurban Türklerin aileleri ile görüşen Davutoğlu, toplam beş günlük ziyaretinde başkent Berlin’de Türk toplumunun temsilcileri ile de görüştü.

2000-2006 yılları arasında sekizi Türk biri Rum dokuz kişinin öldürüldüğü seri cinayetlerin faili Neonazi çetesinin ‘tesadüf eseri’ ortaya çıkmasını eleştiren Dışişleri Bakanı, Neonazilerin Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı ile ilişki içinde olmasının kaygı verici olduğunu söyledi.

Neonaziler tarafından öldürülen Türklerin yakınlarına zanlı muamelesi yapıldığını hatırlatan Davutoğlu, Türkiye’nin olayların tüm detayları ile aydınlatılmasını ve mağdur aileleri için adalet beklediğini ve Almanya’da bazı siyasi çevrelerin Tük ve İslam karşıtı açıklamalarının da sorgulanması gerektiğini ifade etti.

Berlin'de Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff tarafından kabul edilen Dışişleri Bakanı Ahmet, Wulff’a bu konudaki hassas tavrı ve mağdurların ailelerine gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür ederken, Salı gününe kadar Almanya’da kalacağını ve diğer tüm temaslarında da Neonazi cinayetlerini gündeme getireceğini açıkladı.

Davutoğlu, Köln’de Almanya'da görev yapan 13 Türk başkonsolosu ile bir araya gelecek, ayrıca Bonn'da Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşecek. Görüşmede Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin yanı sıra Suriye ve İran gibi uluslararası konuların da ele alınması bekleniyor. Pazartesi günü yapılacak Afganistan Konferansı'na ise 90 ülkenin dışişleri bakanı katılacak. 2001 yılında düzenlenen Afganistan Konferansı’nın devamı olan bu seferki konferansta, Afganistan’daki NATO kuvvetlerinin geleceği masaya yatırılacak.

XS
SM
MD
LG