Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanlığı Dini Özgürlükler Raporunu Eleştirdi


Dışişleri Bakanlığı, önceki gün ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu tarafından hazırlanan dini özgürlükler raporunu sert bir şekilde eleştirdi, raporu ciddiye almadıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı tarfından yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin son dönemde ileriye doğru atılan adımları ve yapılan reformlara temel teşkil eden siyasi iradeyi kasıtlı olarak göz ardı eden bu raporda yer verilen iddiaları ciddiye alması mümkün değildir. Bu rapor bizim için yok hükmündedir,” denildi.

20 Mart tarihinde yayınlanan raporda, Türkiye, “sistematik ve gözle görünür” bir şekilde dini özgürlükleri ihlal etmekle suçlanıyor, Türkiye dahil 16 ülke, “En Çok Kaygı Duyulan Ülkeler” listesinde bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, Komisyon raporunun ABD Dışişleri Bakanlığı raporlarıyla çeliştiğine de dikkat çekti ve İslamofobi gibi konulara odaklanmamasını eleştirdi.

Raporu “tutarsız” olarak nitelendiren Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, “Hükümetimizin siyasi iradesi ve Avrupa Konseyi kararları ile AİHM içtihatları başta olmak üzere uluslararası yükümlülüklerimize uyum konusundaki kararlılığımız, dini özgürlükler konusunda son yıllarda sağlanan iyileştirmelerin sürdürüleceğinin teminatıdır” ifadesine yer verdi.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu 1998 yılında Başkan, Dışişleri Bakanı ve Kongre üyelerinin kullanımına sunulacak raporlar hazırlamak üzere Kongre tarafından kuruldu. Bu yılki raporda dini özgürlükler alanında en fazla kaygı duyulan ülkeler arasında Türkiye dışında Burma, Çin, Eritre, Irak, İran, Kuzey Kore, Mısır, Nijerya, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan; Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam’ın adı geçiyor.

XS
SM
MD
LG