Alman hükümeti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'den 35 diplomatik pasaport sahibinin, Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğu şeklindeki haberleri doğruladı.
Bir süredir Alman ve Türk medyasında bu yönde iddialar gündeme düşmüş, Türk ve Alman makamları resmi bir açıklama yapmamıştı.
Yeşiller Partisi Federal Parlamento milletvekili Özcan Mutlu’nun iddialara yönelik soru önergesini yazılı olarak cevaplayan Federal İçişleri Bakanlığı, darbe girişiminden sonra aralarında eş ve çocukların da bulunduğu toplam 35 diplomatik pasaportlunun iltica ettiğini açıkladı.
Hükümetten gelen cevapta, “Türkiye’deki başarısız darbe girişiminden sonra 35 diplomat pasaportlu kişi Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne iltica talebinde bulundu. Bu sayıya eş ve çocukları da dahil” denildi.
Özcan Mutlu’nun, ‘Federal Hükümet, Türkiye’nin olası iade talebine karşı nasıl tavır takınıyor?’ sorusuna ise, iltica taleplerinin eyalet yüksek mahkemeleri ve Federal Başsavcılık tarafından titizlikle değerlendirmekte olduğu şeklinde yanıt verildi ve mahkemelerin 13 Aralık 1957 tarihli Türkiye ile Almanya arasında uygulanabilecek Avrupa İade Anlaşmasının yanında, insan hakları yükümlülüklerini de gözönünde bulunduran 2’nci ek protokolü temel alarak karar vereceği vurgulandı.
Berlin Büyükelçiliği bundan bir süre önce, altısı Dışişleri Bakanlığı mensubu, üçü askeri ataşe toplam dokuz diplomatın Almanya’daki temsilciliklerden Ankara’ya çağrıldığını, altı Dışişleri mensubundan dördünün Türkiye’ye döndüğünü, ancak üç askeri ataşe ile iki Dışişleri mensubu diplomatın ise Türkiye’ye dönmediğini açıklamıştı.
Alman medyasında çıkan haberlerde Almanya’da sekiz Türk diplomatın Fethullahçı çevrelerle bağlantısı olduğu gerekçesiyle diplomatik pasaportlarının iptal edildiği ve bunlardan üçünün Almanya’ya iltica başvurusunda bulundukları öne sürülmüştü.
Öte yandan bundan kısa bir süre önce Almanya’ya geri dönen Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun yeni Büyükelçi Ali Kemal Aydın gelene kadar görevini sürdüreceği öğrenildi.
Hüseyin Avni Karslıoğlu 2 Haziran’da Federal Meclis’in Ermeni soykırımını tanıyan kararı kabul etmesi sonrasında Ankara’ya çağrılmış, ardından Ali Kemal Aydın’ın Berlin’e atanma kararı Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler geride kalan dört ay içinde maslahatgüzar seviyesinde sürdürüldü. Karslıoğlu’nun Berlin’deki görevine geçici olarak dönmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşama dönemine girdiği şeklinde yorumlanıyor. Yeni Büyükelçi Aydın’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sonrasında Berlin'e gelerek, görevi teslim alacağı tahmin ediliyor.