Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: 'ABD'nin Çekilme Kararını Memnuniyetle Karşılıyoruz'


Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den askeri olarak çekileceklerini açıklaması ardından, Türkiye adına resmi açıklamayı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı ve “ABD'nin Suriye'den çekilme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Orada boşluk oluşmasına izin verilmemeli” görüşünü aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ortak basın açıklamasında da ABD’nin kararına değinmemesi dolayısıyla Ankara’nın sessizliği dikkat çekiyordu.

Bakan Çavuşoğlu, Malta Dışişleri Bakanı Carmelo Abela ile ortak basın toplantısında, bu sessizliği bozdu ve ABD’nin Suriye konusundaki kararını yorumladı. Çavuşoğlu, kendisine konuya ilişkin soru yöneltilmesi üzerine “ABD'nin Suriye'den çekilme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. DAEŞ ile uzun süredir mücadele ediyoruz, artık yenilgiye uğratıldığını düşünüyoruz. ABD'nin geri çekilmesi konusunda koordinasyon gerekiyor. Görüşmeler yapıyoruz, diyalog devam ediyor. Münbiç haritası mevcut, ne şekilde uygulanacağını çekilme öncesi gözden geçireceğiz. Orada boşluk oluşmasına izin verilmemeli” dedi.

ABD ile çekilme süreci ve sonrası için koordinasyonu sağlamak üzere çeşitli seviyelerde temaslar yürütüldüğünü de açıklayan Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştüğünü, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da kendi mevkidaşıyla görüştüğünü aktardı. Bu noktada ABD’nin süreci koordine etmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Tetikte olmamız gerek çünkü DEAŞ (IŞİD) ve diğer radikal gruplar hala sahada. YPG/PKK’nın da olduğu terör örgütlerinin burada herhangi bir şekilde hareket alanı verilmemeli” ifadelerini kullandı.

ABD’yi daha önce bir başka terör örgütü PYD-YGP’yi kullanarak IŞİD'le mücadele etmemesi konusunda uyardıklarını da söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin 4 binden fazla IŞİD üyesini etkisiz hale getirdiğini de kaydetti.

Çavuşoğlu, “Bu noktadan sonra siyasi sürece odaklanmamız gerekiyor. Suriye için anayasa komisyonunun 2019 başında gerçekleştireceği toplantı siyasi çözüm için önemli olacaktır” mesajını verdi.

CHP: ABD’nin çekilmesi sonrası bölgede askeri hareketlilik başlayacaktır

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz de, ABD’nin kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Çeviköz, “ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bulunan ABD askeri unsurlarının çekileceği hakkındaki açıklaması Suriye'de yeni bir döneme girileceğine işaret eden önemli bir gelişmedir. Bu kararın olası yansımalarının dikkatle değerlendirilmesi yerinde olacaktır. Her şeyden önce, bu çekilmenin kış şartlarında gerçekleşeceği ve normal koşullarda birkaç ay süreceği dikkate alınmalıdır. Dolayısıyla bölgede yeni bir askeri hareketliliğin başlayacağı da gözden kaçırılmamalıdır. Bunun herhangi bir olumsuzluğa yol açmaması önem taşımaktadır” uyarısında bulundu.

ABD’nin aksine Suriye topraklarında IŞİD’e karşı mücadele yürüten diğer ülkelerce benzer şekilde asker çekme kararı alınmadığına da dikkat çeken Çeviköz, “CHP öteden beri Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine verdiği önemi vurgulayan bir yaklaşım içinde olmuştur. ABD askerlerinin çekilmesinin Suriye'de bu konularda olumsuz bir gelişmeye yol açmamasını umuyoruz. Çekilme kararının yaratacağı ortamda, Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine zarar verebilecek fırsatçı ve maceracı davranışlar içine girmek isteyecek unsurların olabileceği de dikkate alınmalıdır. Bu tür davranışlardan kaçınılması gerekir” dedi. Çeviköz, bu bağlamda Suriye için yeni anayasa hazırlığı çalışmalarına önem verilmesi gerektiğine işaret etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG