Erişilebilirlik

Çavuşoğlu BM Güvenlik Konseyi'nde Konuştu


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurul Başkanı Miroslav Lajcak'ın öncülüğünde 24-25 Nisan'da yapılacak ‘Barışı İnşa ve Barışın Sürdürülmesi’ konulu toplantı kapsamında geldiği New York’ta resmi temaslarına bugün başladı.

Çavuşoğlu BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Avrupa’da aşırılığın yükselişte olduğunu belirterek, bazı liderler ve politikacıların kullandığı "ayrılıkçı" söylemlerin tehlikeli olduğu uyarısında bulundu.

Güvenlik Konseyi'nin ‘Gençlik, Barış ve Güvenlik’ konulu oturumunda konuşan Çavuşoğlu, 23 Nisan’ın önemine vurgu yaparak, genç ve çocukların terör örgütleri tarafından suistimal edildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, “IŞİD, El Kaide, PKK, YPG ve FETÖ gibi terör örgütleri kadınları, çocukları ve gençleri istihdam ediyor. Gençlerin barış ve güvenlikteki rolü konusunda karar vericilerin ve siyasilerin büyük sorumluluğu var. Batı Avrupa’da aşırıcılığın yükselişinin bir sebebi de bazı politikacılarca kullanılan ayrılıkçı dil. Bu yaklaşım, halkı din ile etnik kökenleriyle ayrıştırıyor. Bu çok tehlikeli bir oyun” diye konuştu.

Resmi temaslarına başladı

Önceki gün New York’a gelen Çavuşoğlu’nun resmi programı kapsamında yarın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de ikili bir görüşme yapması bekleniyor. Çavuşoğlu ayrıca, BM’nin barışı inşa ve barışın sürdürülmesi faaliyetlerine Türkiye'nin katkıları ve yaklaşımıyla ilgili Genel Kurul'a hitaben bir konuşma yapacak.

Belçika ve Almanya Dışişleri Bakanları ile görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi temasları kapsamında bugün Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bakan Didier Reynders ile görüştü. BM'de yapılan görüşmeye Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da katıldı.

Görüşmede Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin Afrin’de düzenlediği "Zeytin Dalı" operasyonuyla ilgili bilgi verdiği belirtildi. Çavuşoğlu’nun ayrıca, Belçika’da artan PKK faaliyetlerine dikkat çektiği ve terör örgütüne karşı daha etkili mücadele edilmesi gerektiğini vurguladığı bilgisi verildi.

Çavuşoğlu Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ilk kez yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu, New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen 23 Nisan etkinliğine de katıldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG