Erişilebilirlik

Davutoğlu'ndan "Yeni Dünya Düzeni" Çağrısı


Ahmet Davutoğlu
Ahmet Davutoğlu


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Washington’daki temasları sırasında Georgetown Üniversitesi ve düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde birer konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı, Georgetown Üniversitesi’ndeki konuşmasında Türkiye’nin dış politika önceliklerine ve Amerika ile olan stratejik ortaklığının önemine değindi. Yeni bir dünya düzenine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Türkiye’nin, bu yeni düzenin oluşturulmasında önemli bir role sahip olduğunu kaydetti.

Amerika'nın kendinden önceki süper güçlerden farklı bir özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bunu Afrika, Avrupa ve Asya kıtasından oluşan coğrafyadan uzakta, ayrı bir coğrafyada bulunması olarak açıkladı. Bu nedenle, diğer üç kıtadaki nüfuz ve etkinliğini sürdürebilmesi için o bölgelerde sağlam bağlantıları olması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Amerika'nın yeni dünya düzenini oluşturmada bu ortaklıklara ihtiyaç duyacağını vurguladı. Türkiye’nin ise söz konusu coğrafyanın tam ortasında olduğunu belirten Davutoğlu, bu nedenle Amerika ve Türkiye'nin coğrafi açıdan stratejik bir uyum içinde bulunduğunu dile getirdi.

Soğuk Savaş döneminden sonra dünya düzeninin onarılması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, kültürel, ekonomik ve siyasi alanda çok sayıda sorunla başa çıkılması gerektiğini, bunun da yeni bir dünya düzeniyle mümkün olabileceğini söyledi. Siyasi olarak Birleşmiş Milletler'in yeniden düzenlenmesi ve bölgesel sorunların bu yeni düzene göre ele alınmasına ihtiyaç olduğunu belirten Davutoğlu, ekonomik alanda da son yaşanan kriz gibi dünya piyasalarını derinden etkileyecek sorunlarla karşılaşılmaması için yeni bir düzen oluşturma ihtiyacı doğduğunu kaydetti. Bakan, kültürel düzenin de değiştirilmesi, Avrupa eksenli bir düzenden çıkıp daha kapsamlı, bütün dünya kültürlerini içine alan bir düzenin oturtulması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Türkiye de böyle bir değişimden geçiyor. Bu bir onarım sürecidir. Bizim hükümetimizin yapmaya çalıştığı çevremizdeki bölgesel sorunlara, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar’da süren krizlere yanıt veren bir politika oluşturmak ve gerek küresel gerekse bölgesel siyasi arenada gerilimin artmasını önlemek. Ayrıca Türkiye'de yeni bir kamu düzeni oluşturmaya; Türk siyasetini ve ekonomisini onarmaya çalışıyoruz."

Georgetown Üniversitesi’nden önce Brookings Enstitüsü’nde de bir konuşma yapan Davutoğlu, “proaktif barış diplomasisi” diye tanımladığı, Türk dış politikasının yeni açılımı hakkında bilgi verdi.

Davutoğlu şunları söyledi: "Proaktif barış diplomasisi, krizi önlemek için gerekli. Bundan dolayı Irak’ta etkiniz. Eğer Irak bölünürse, Irak kargaşaya sürüklenirse, bunun bedelini Türkiye öder. Birkaç gün önce Lübnan’daydık. Başbakanımız o ülkedeki krizi önlemek için Lübnan siyasetinin tüm liderleriyle bir araya geldi. Lübnan’da bizim ulusal çıkarlarımız yok. Bosna’da da ulusal çıkarlarımız yok. Tek istediğimiz siyasi istikrar. 1990’ların hatasının tekrarlanmasını istemiyoruz. Suriye ve İsrail arasında dolaylı görüşmeleri başlatırken de siyasi istikrar arayışındaydık. Bundan dolayı Filistin sorununda sesimizi yükselttik. Biliyoruz ki Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu’da siyasi istikrar, demokratikleşme olmaz."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün Washington’dan ayrılacak.

XS
SM
MD
LG