Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Çocuğa İşkence İddiasına Suç Duyurusu


Lice ilçesinde 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğun, polis olduğunu söyleyen kişilerce işkence edilerek, bir bataklığa atıldığı iddiası, sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. İddialar üzerine Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu. Savcılık dört polis hakkında soruşturma başlattı.

İddiaya göre göre 14 Yaşındaki Y.D. ile 10 yaşındaki arkadaşı saat 20 sularında eve giderken Lice ilçesinin Şaar Mahallesi'nde, polis olduklarını belirten kişiler tarafından zorla zırhlı araca bindirildi.

Arkadaşı bir süre sonra salıverilirken, Y.D. araçtan indirilmedi. Diyarbakır Barosu’nun Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçesinde yer alan bilgilere göre, Y.D. alındığı yerden yaklaşık 7 kilometre uzaktaki tenha bir yere götürülürken, yolda "Kürtler’e küfret, ‘ben Türk’üm de’, Türkler’i yücelt" şeklinde baskı kuruldu.

Daha sonra dere kenarında indirilen Y.D.’nin silah dipçikleriyle darp edildiği iddialar arasında yer aldı. Y.D. daha sonra ayakları birbirine bağlanarak dere kenarındaki bataklığa bırakıldı.

Yoldan geçen bir çiftçinin fark ederek hastaneye kaldırdığı Y.D., ilk muayenesinin ardından Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

Burada tedavi altına alınan Y.D.’nin, kafa travması geçirdiği, sol göz, sol omuz, sağ ayak, sol kulak ve vücudunun çeşitli yerlerinden darp izleri olduğu belirlendi.

Olayla ilgili gazetecilere bilgi veren ailenin avukatı Ramazan Karaalp, Y.D.’nin İstiklal Marşı ve gençliğe hitabeyi ezberlemesi için tehdit edildiğini öne sürerken, “Hastaneye gelen polisler, darp raporu vermemeleri için doktora baskı yapmışlar. Babasına da ‘siz herhalde akıllanmadınız. Siz beyaz torosların tekrar çıkmasını istiyorsunuz herhalde’ şeklinde söylemde bulunmuşlar” dedi.

Baro’dan suç duyurusu

İddiaların ardından harekete geçen Baro yönetimi, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Barodan yapılan açıklamada, hukuki sürecin takipçisi olacaklarına dikkat çekilerek, “21 Mart 2023 tarihinde, Lice ilçesinde 14 yaşındaki Y.D.’nin polis olduğu belirtilen kişilerce hukuk dışı alıkonularak işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağını ihlal edici fiziki ve sözlü saldırıda bulunulduğu iddialarına ilişkin olarak 'İşkence ve Kötü Muamele', 'Kasten Yaralama', 'Kişiyi Özgürlüğünden Yoksun Bırakma', 'Tehdit' ve 'Hakaret'ten dolayı suç duyurusunda bulunuldu” denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yasal sürece müdahil olacaklarına vurgu yaparak, Y.D.’nin bir gözünü kaybetme riski olduğunu belirtti.

İHD’den yapılan açıklamada Türkiye'nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme hatırlatılarak, “Kolluk şiddetinin cezasız bırakılmasının somut örneği olan bu tür işkence ve kötü muamele yasağı uygulamaları, bölgede artık istisna olmaktan çıkmıştır. Cezasızlık sitemine son verilerek; söz konusu işkence ve kötü muamele olayına karışmış olan kolluk görevlileri hakkında etkili cezai ve idari soruşturma derhal başlatılmalıdır” denildi.

Öte yandan Lice Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili dört polis hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Y.D.’nin anne ve babası ile ailenin avukatı savcılığa çağrıldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG