Erişilebilirlik

Diyarbakır’da depremden hasar gören binalar gelir kapısı oldu


Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Evran Apartmanı’nda hurdacılar bir daireyi gözden geçiriyor.
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Evran Apartmanı’nda hurdacılar bir daireyi gözden geçiriyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır ya da orta hasar gören binaları terk edenlerin geride bıraktıkları yüzlerce kişiye gelir kapısı oldu. Özellikle orta hasarlı binalarda kalan, para edebilecek ne varsa, hurdacılar tarafından toplanıyor.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Evran Apartmanı’nda hummalı bir çalışma sürüyor. Bir yandan çekiç sesleri gelirken diğer yandan birileri binadan kapı, pencere, dolap, mutfak eşyası kısaca para edebilecek ne varsa çıkarıyor.

Apartmanda 6 Şubat’a kadar 30 aile yaşıyordu. Depremde apartman orta derecede hasar görünce, sakinleri binayı boşalttı. Ev eşyalarını alan bina sakinleri geride birçok eşya da bıraktı. Bu eşyalar geçimini hurdacılıkla sağlayan yüzlerce kişi için gelir kaynağı oldu. Bu kişilerden biri de 21 yaşındaki Mehmet Toprak.

Üniversiteye hazırlanan Toprak, günlerdir binada hurda malzeme topluyor. Birlikte çalıştığı arkadaşlarıyla binaya giren Toprak, önce banyodaki dolapları, ardından kapı ve pencere çerçevelerini söküyor. Bunları temizledikten sonra başkalarına satacaklar. Daireyi gözden geçiren Toprak ve arkadaşları maddi değeri olan her şeyi alıyor.

Diyarbakır’da depremden hasar gören binalar gelir kapısı oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

İşini bitirdikten sonra VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Toprak, depremde hasar gören binaların kendileri için gelir kapısı olduğunu söyledi. Evlerde kalan malzemeleri para karşılığı satın alıp başkalarına sattıklarını dile getiren Toprak, “Bunları daire sahiplerinden alıp, ihtiyacı olanlara satıyoruz. Hem daire sahipleri para kazanıyor hem biz bundan kar elde ediyoruz. Bundan önce zor çalışıyorduk, ekmek çıkaramıyorduk. Bundan dolayı iyi. Ben işçi olarak 600-700 (lira) civarı kazanıyorum. Bu blokta kazanç iyi ama diğer bloklarda o kadar yok” dedi

Toprak, çalıştıkları daireden dolap, pencere çerçevesi, kablo gibi malzemeler çıkardıklarını söyledi.

Kağıtlar da para ediyor

Mehmet Toprak’la birlikte yıllardır hurdacılık yapan Müslüm Taşkın da binadaki evleri geziyor. Taşkın, evlerde kalan kağıt atıkları topluyor. Karton kutu, dergi, gazete, kitap gibi atıkları Taşkın için ‘gelir’ demek.

VOA Türkçe’ye konuşan Taşkın, depremden beri hasarlı binalarda çalıştıklarını söyledi. Günlük kazancının değiştiğini ifade eden Taşkın, “Bazen sahipleri hurdacılık yaptığımız için bize satıyorlar. Binalara gidip karton, plastik gibi şeyleri topluyoruz. Gelirimiz ondan geliyor yani. Deprem olduğundan beri hasarlı binalarda çalışıyoruz. Bina sahiplerinin geride bırakmış olduğu atıkları biz topluyoruz” diye konuştu.

Taşkın, bazı binalardan 100 kiloya kadar atık topladığını sözlerine ekledi.

Hurda toplayanlar binalarda çalışırken zaman zaman tehlikelerle yüz yüze kalıyor. Toprak ve Taşkın Evran Apartmanı’nda çalışırken yangın çıktı. Bir kişinin kalorifer kazanını sökmeye çalışırken neden olduğu yangından dolayı bina boşaltıldı. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Deprem Diyarbakır’ı nasıl etkiledi?

Kahramanmaraş merkezli depremler Diyarbakır’da da 414 kişinin ölümüne neden oldu. 22 bina deprem anında çökerken, 7 binden fazla binada orta ya da ağır hasar meydana geldi. Ekiplerin çalışmasıyla şimdiye kadar toplam 5 bin 459 ağır hasarlı binanın yarısına yakını yıkıldı. Kalan binaların da ise bir ay içinde yıkılması hedefleniyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG