Erişilebilirlik

İdlib’deki Saldırıda 5 Türk Askeri Hayatını Kaybetti


Suriye güçleri ülkenin kuzey batısındaki Taftanaz’da Türkiye’ye ait gözlem noktasına saldırı düzenledi. Saldırıda 5 Türk askeri yaşamını yitirdi, 5’i de yaralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar saldırının ardından bir araya geldi.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yoğun topçu atışı neticesinde 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 silah arkadaşımız yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş, hedefler tahrip edilmiş ve şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamıştır, bırakılmayacaktır. Gelişmeler yakından takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır” denildi.

Açıklamada, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da saldırının ardından Twitter’dan şu açıklamaları yaptı:

“Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde İdlib’de şiddeti ve insani krizi sonlandırmak amacıyla görev yapan kahraman askerlerimize yönelik hain saldırıda şehit olan evlatlarımıza Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.”

"Yaşanan saldırıya misliyle mukabele edilmiş; düşman hedefleri derhal ortadan kaldırılarak, şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamıştır. Bu hain saldırının talimatını veren savaş suçlusu, yalnızca Türkiye’yi değil, uluslararası toplumun tamamını hedef almıştır"

Suriye güçlerinin İdlib’deki ilerlemesini engellemek isteyen Ankara, Suriye’nin İdlib bölgesinde saldırının meydana geldiği yere takviye destek göndermişti.

Suriye rejiminin muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib’e yönelik son bir aydır sürdürdüğü operasyon yarım milyondan fazla kişinin evlerinden olmasına ve Türkiye sınırına ilerlemesine neden oldu. Bu durum Türkiye-Suriye sınırında yeni bir insani kriz endişesine yol açtı.

Muhalif kaynaklar Reuters’a yaptıkları açıklamada Suriye güçlerinin saldırısının ardından Türkiye’den havalanan helikopterlerin bölgedeki yaralıları tahliye ettiğini kaydetti.

Reuters’a konuşan kaynak muhaliflerin Pazartesi günü Serakib yakınında Türkiye’nin topçu atışı desteğiyle rejim güçlerine operasyon düzenlediğini kaydetti.

Türkiye 3,6 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor ve daha fazla mültecinin sınırlarına akın etmesinden endişe ediyor. Türk yetkililer Suriye rejiminin İdlib’de geri çekilmesini istiyor. Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rejimin çekilmemesi halinde Türkiye’nin harekete geçeceğini söylemişti.

İdlib'de 3 Şubat’ta rejim güçleri tarafından düzenlenen bir diğer saldırıda sekiz Türk askeri personeli hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG