Erişilebilirlik

9 gün sonra kurtarılan Amerikalı mağaracı: "Yeniden yerin üstünde olmak inanılmaz"


Amerikalı mağaracı dokuz gün sonra bin metre derinlikten kurtarıldı. Yaşadıklarını anlatan Mark Dickey, "Yeniden yerin üstünde olmak inanılmaz" dedi.
Amerikalı mağaracı dokuz gün sonra bin metre derinlikten kurtarıldı. Yaşadıklarını anlatan Mark Dickey, "Yeniden yerin üstünde olmak inanılmaz" dedi.

Mersin'in Toros Dağları'ndaki Morca Mağarası'nda uluslararası bir keşif gezisinde mide kanaması geçirerek 1 kilometreden fazla derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağaracı Mark Dickey bir haftayı aşkın süredir devam eden çalışmaların ardından kurtarıldı.

40 yaşındaki Dickey alkışlar arasında mağaradan çıkarıldıktan sonra kamptaki çadırda sağlık kontrolünden geçirildi. Yer altında yaşadıklarını basın mensuplarına anlattı.

Mark Dickey, “Yeniden yer üstünde olmak inanılmaz. Beklenmedik bir sağlık sorunu yüzünden beklenenden daha uzun süre yer altında kaldım” dedi.

Amerikalı mağaracı bin metre derinlikte yaşadığı rahatsızlık sürecinde hissettiklerini anlatırken, zaman zaman aklından hayatta kalıp kalmayacağına ilişkin soruların geçtiğini anlattı.

Dickey, ‘’O kadar da ciddi değil, ölmeyeceğim. Tamam biraz kan var ama enfeksiyon sonuçta diye düşündüm. Sonra kan kusmaya başladım ve miktar artmaya başladı. Kan kusmaya devam ediyordum. Daha sonra bilincimi açık tutmakta zorlanmaya başladım ve hayatta kalamayacağım noktasına geldim’’ diye konuştu.

Türkiye Mağaracılık Federasyonu, Dickey'nin kurtarıldığını, eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te paylaştığı mesajla duyurdu. Mesajda, "Mark Dickey, saat 00:37 itibariyle mağaranın son çıkışından çıkarıldı ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) çadırına götürüldü. Böylece operasyonun mağara kurtarma kısmı başarıyla sona ermiş oldu. Tüm emeği geçenleri kutlarız!" denildi.

ABD Büyükelçisi'nden teşekkür

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff flake de, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X'ten, "ABD’li dağcı ve araştırmacı Mark Dickey başarılı bir kurtarma operasyonunun ardından Türkiye’nin Mersin İli’nde bulunan Morca Mağarası’ndan çıkarıldı. Bu başarılı kurtarma çalışmalarına katılan herkese özellikle de Türk yetkililere ve kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum" mesajını paylaştı.

Zor bir kurtarma operasyonuydu

Uluslararası bir keşif misyonu kapsamında Morca Mağarası'nda bulunan Dickey, mide kanaması geçirdiğinde 1040 metre derinlikteydi.

Kurtarma operasyonundan önceki görüntülerde Dickey'nin mağarada yattığı ve sağlık ekibi tarafından tedavi edildiği görülüyordu. Görüntülerde ayrıca diğer ekiplerin halatlarla mağaradan aşağı indiği ve dar geçitlerden ilerlediği de görülüyordu.

Türkiye'nin yanısıra Hırvatistan, İtalya, Bulgaristan, Polonya ve Macaristan'dan 190 civarında kurtarma personeli, ülkenin üçüncü en derin mağarasında Dickey'yi kurtarabilmek için 9 gündür çalışıyordu.

Dickey kendi başına tırmanacak gücü olmadığı için sedye yardımıyla, yol üzerinde kurulan geçici kamplarda sık sık mola vererek yüzeye taşındı. Kurtarme ekiplerinin önündeki en büyük zorluk, diklemesine zor eğimlerin olması ve düşük sıcaklıklarda çamur ve sulardan geçilmek zorunda kalınması oldu.

Mark Dickey'nin anne babası Debbie ve Andy Dickey yaptıkları açıklamada, oğullarının "Morca Mağarası'nda stabil bir durumda çıkarılmasından tarif edilemez bir mutluluk duyduklarını" söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG