Erişilebilirlik

Dolar Euro Karşısında 12 Yılın Zirvesinde


Euro bu sabah değer kaybetmesiyle Amerikan Doları karşısında 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa bölgesindeki 19 ülkenin para birimi olan Euro, dolar karşısında 1,07’ye gerileyerek Nisan 2003’ten bu yana ilk kez bu denli değer kaybetti. Euro 2008 yılında dolar karşısında 1,60’la en güçlü dönemini yaşamıştı.

Euro’nun haftalardır değer kaybetmesine neden olarak, Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik durgunlukla son dönemde Amerikan ekonomisinde yaşanan ilerleme gösteriliyor. Avrupalı yatırımcı ve yetkililer, Yunanistan’la yürütülen kurtarma paketi hakkındaki görüşmelerin önümüzdeki aylarda yaşanabilecek sorunlar nedeniyle çıkmaza girmesinden de endişeleniyor.

Son 12 aydır düzenli bir şekilde istihdam yaratan Amerikan ekonomisi, geçen ay işsizlik oranını son yedi yılın en düşük düzeyine, yüzde 5,5 e çekti. Bu arada Euro bölgesinde işsizlik oranı yüzde 11 den fazla olarak açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası, Euro’nun dolar karşısındaki düşüşünü durdurmak ve Avrupa ekonomisini tekrar canlandırmak için açıkladığı 1,2 trilyon dolarlık teşvik programını dün yürürlüğe koymuştu.

ABD Merkez Bankası (FED), Amerikan ekonomisini güçlendirmek ve büyümeyi devam ettirmek yıllarca milyarlarca dolarlık varlık alımı yaptı. Amerikan ekonomisinin gelişmesiyle bu programı sonlandıran FED’in önümüzdeki aylarda da faizleri artırması bekleniyor. Bu yolla Amerikan ekonomisinin sağlıksız bir şekilde büyümesinin engellenmesi amaçlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG