Erişilebilirlik

Dolar ve Euro tarihi zirvelerde: Günlük artış yüzde 7’yi buldu


Türkiye’de döviz kurları hızlı bir yükselişe geçti. Son bir haftadır her gün yüzde 1-2 arasında artış gösteren ABD Doları, bu sabah yüzde 7 yükselerek 23 lirayı aştı.

28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı İkinci Tur Seçimleri sonrası ABD Doları, Türk Lirası karşısında yüzde 15 civarında değer kazanmış durumda.

Dolar gibi Euro da yüzde 7 artışla 24,86’yı görürken 25 lirayı zorluyor.
Kurdaki artış Borsa İstanbul’u da hareketlendirdi. BIST 100 Endeksi, yüzde 2,89 artışla 5 bin 554 puanı aştı.

Hem borsada hem de kurlarda hareketlilik devam ediyor

Mehmet Şimşek “Kura dayalı öngörülebilir bir Türkiye” sözleriyle eski politikalardan vazgeçileceği mesajını vermişti

Türkiye’nin uzun zamandır Merkez Bankası ve kamu bankaları aracılığıyla döviz kuruna müdahale ettiği biliniyor. Mayıs ayının son haftasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın net rezervleri tarihi dip seviye olan eksi 4,4 milyar dolar gerilemişti.

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den görevi devralan yeni bakan Mehmet Şimşek, rasyonel bir zemine dönüleceğini dile getirmişti.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı, “Önümüzdeki dönemde şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacak. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacak” ifadelerini kullanmıştı

Altında da yükseliş var

Altının gram fiyatı, ons altındaki yatay seyre rağmen, dolar TL'deki hızlı yükselişin desteğiyle tüm zamanların en yüksek seviyesini 1445,93 TL'ye taşındı. Ons altının ve dolar/TL'nin fiyatına göre hesaplanan gram altın, saat 09.54 itibarıyla yüzde 4,98 oranında primle 1428 TL'den alıcı buluyor.
Altının ons fiyatı ise, şu sıralarda yüzde 0,02 oranında düşüşle 1963 dolarda işlem görüyor.

Borsada yön yukarı

Borsa İstanbul'da yükseliş devam ediyor. BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 2,36 oranında yükselişle 5515 puanda bulunurken; bankacılık endeksi ise, yüzde 1,33 artışla 4888 puanda hareket etti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG