Erişilebilirlik

'Dört Numaralı Reaktörün Soğutma Tankında Su Kalmadı’


'Dört Numaralı Reaktörün Soğutma Tankında Su Kalmadı’
'Dört Numaralı Reaktörün Soğutma Tankında Su Kalmadı’

Japon askerleri depremde tahrip olan nükleer santrale helikopterlerle su taşımaya devam ediyor. Suyla santraldeki aşırı ısınan reaktörlerin soğutulmasına ve radyasyon sızıntısının önlenmesine çalışılıyor.

Yetkililer, kısa süre içinde santrale yeniden elektrik verilmeye başlanacağını söyledi. Böylece pompaların yeniden devreye gireceği ve toplam altı reaktördeki yakıt çubuklarının daha etkili biçimde soğutulacağı umuluyor.

Radyasyon seviyesinin normalin üzerinde olması ekiplerin tesis içinde çalışmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Teknisyenler tesislerde ancak, sırayla ve birkaç dakika süreyle kalabiliyor. Son radyasyon taramaları, helikopterlerle su taşıma işleminin yeterli olmadığını ortaya koydu.

Amerika ve diğer ülkeler vatandaşlarını nükleer santralın bulunduğu alanın en az 80 kilometre uzağına gitmeleri konusunda uyardı. Japon hükümeti ise tahliye alanını hala 80 kilometrenin çok altında tutuyor. Birçok ülke de Tokyo’daki elçilik görevlilerini geri çekiyor. 1971 yılında faaliyeti geçen Fukuşima nükleer santralı, başkent Tokyo'nun yaklaşık 240 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

Amerika Başkanı Barack Obama Başbakan Naoto Kan’ı telefonla aradı ve Japon halkının felaket sonrasında gösterdiği cesareti övdü, her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını tekrarladı.

Washington’daki yetkililer, Fukuşima tesisinde 4 numaralı reaktördeki su tankının tamamen boşaldığını düşünüyor.

Suyun bitmesiyle yüzeye çıkan yakıt çubukları eriyebilir veya dış cephelerini yakabilir. Bu da havaya çok miktarda radyasyon salınmasına neden olabilir.

Japon yetkililer, Amerika Nükleer Enerji Komisyonu Başkanı Gregory Jaczko’nun uyarısını doğrulamadılar, ancak üç numaralı reaktördeki su seviyesinin tehlikeli biçimde azaldığını söylediler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG