Erişilebilirlik

Dubai’de Üç Boyutlu Yazıcı ile Bina Yapıldı


Dünyanın ilk 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş ofis binası Dubai’de yapıldı.

Üç boyutlu yazıcılardan herhangi bir ürün veya cisim üretilirken genelde hammadde olarak plastik kullanılıyor. Ancak, Dubai hükümeti, üç boyutlu yazıcı ile bina inşasında, İngiltere ve Çin’de dayanıklılığı test edilmiş özel bir çimento karışımı kullandıklarını açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Hükümet İlişkileri Bakanı Muhammed El Gergavi, bu projenin, Emir Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum’un uzun vadeli hedeflerine uygun olduğunu söyledi. El Maktum 2030’a kadar Dubai’deki binaların yüzde 25’inin, üç boyutlu yazıcı kullanılarak inşa edilmiş olmasını hedefliyor.

Bakan Muhammed El Gergavi, “Gelecek üç boyutlu yazıcılara dayanacak. Bina inşa etmek olsun, kıyafet olsun, yemek olsun, hatta insan vücudu uzuvları ve organları dahil hepsinin üç boyutlu yazıcılarla elde edileceğini öngörüyoruz. Dubai’de de, Şeyh El Maktum’un belirlediği geleceğe sahip çıkma stratejimiz var. Bugün de Dubai Gelecek Vakfı aracılığyla dünyanın ilk işlevsel ofis binasını, üç boyutlu bir yazıcı ile inşa ettik. Bu sadece bir başlangıç, gelecekte her şey değişecek” diye konuştu.

Büyük çaplı bir yazıcı ile üretilen bu tek katlı olan ofis binası, şehir merkezinde, Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nin yanıbaşında. 250 metre kare genişliğindeki bina şimdilik Dubai Gelecek Vakfı’nın ana merkezi olarak kullanılacak.

Bu ofis binasını üreten yazıcı, büyük bir ambar boyutunda ve yazım işlemi otomatik robot bir kol tarafından yapılıyor. İnşası 17 gün süren binanın, maliyeti ise 140 bin dolar civarında oldu.

Dubai Gelecek Vakfı’nın CEO’su Saif El Alili, üç boyutlu yazıcı kullanılması sayesinde, işçilik maliyetinin yüzde 70 oranında düşürüldüğünü açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG