Erişilebilirlik

Dünya Gıda Fiyatları 2022'de Rekor Seviyeye Ulaştı


Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı kesintiler kıtlık endişelerini arttırırken, geçen yıl çoğu gıda ürününün maliyetindeki artış, Birleşmiş Milletler gıda örgütünün ortalama fiyat endeksini, kayıtlara geçen en yüksek seviyeye taşıdı.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel olarak en çok ticareti yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen fiyat endeksinin, 2022'de ortalama 143,7 puana çıkarak 2021'e göre yüzde 14,3 arttığını ve 1990'da başlatılan kayıtlardan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.

Endeks, Corona virüsü pandemisinin dünya ekonomisine etkileriyle 2021'de de bir önceki yıla göre yüzde 28 artmıştı.

Gıda fiyatları, Rusya'nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Karadeniz ticaretinin sekteye uğrayacağı korkusuyla yükseldi.

Kısmen Ukrayna'dan BM ve Türkiye’nin arabulucuğuyla açılan tahıl ihracat koridoru ve üretici ülkelerde arzın iyileşmesi beklentisi sayesinde ise artan fiyatlar yavaş yavaş düştü.

Aralık ayında gösterge endeks, Kasım ayındaki revize edilmiş 135 puana kıyasla art arda dokuzuncu ay 132,4 puana geriledi. Kasım ayı rakamı daha önce 135,7 puan olarak açıklanmıştı.

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero, "Çok inişli çıkışlı geçen iki yılın ardından gıda emtia fiyatlarının daha durgun olması memnuniyet verici" dedi.

FAO, Aralık ayında endeksteki düşüşün, uluslararası bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşle birlikte tahıl ve et fiyatlarındaki bazı düşüşlerden kaynaklandığını ancak şeker ve süt ürünlerindeki hafif artışlarla dengelendiğini söyledi.

Yine de 2022 yılının tamamında FAO'nun beş gıda alt endeksinden dördü (tahıllar, et, süt ürünleri ve bitkisel yağlar) rekor seviyelere çıkarken, beşinci alt endeks olan şeker de son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, önemli piyasa aksaklıkları, yüksek enerji ve girdi maliyetleri, olumsuz hava koşulları ve devam eden güçlü küresel gıda talebi gibi faktörler nedeniyle 2022 yılında yüzde 17,9 arttı.


STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG