Erişilebilirlik

Dünya Sağlık Örgütü, Meksika’da bir kişinin kuş gribi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı


Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kuş gribine yakalanan bir kişinin Nisan ayında Meksika'da öldüğünü açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kuş gribine yakalanan bir kişinin Nisan ayında Meksika'da öldüğünü açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, daha önce kuş gribine yakalanan ve sağlık sorunları yaşayan bir kişinin Nisan ayında Meksika'da öldüğünü ve virüse maruz kalma kaynağının bilinmediğini söyledi.

Açıklamada, kuş gribi virüsünün genel nüfusa yönelik mevcut riskinin düşük olduğunu belirten WHO, 59 yaşındaki kişinin Mexico City'de hastaneye kaldırıldığını ve ateş, nefes darlığı, ishal, mide bulantısı belirtilerinden sonra 24 Nisan'da öldüğünü kaydetti.

WHO’dan yapılan açıklamada, “Bu vakada virüsün kaynağı şu anda bilinmemekle birlikte, Meksika'daki kümes hayvanlarında A(H5N2) virüsleri olduğu bildirilmişti” denildi.

WHO’ya göre bu, küresel olarak influenza A(H5N2) virüsüyle enfekte olduğu laboratuvarda doğrulanmış ilk insan vakası ve Meksika'da bir kişide bildirilen ilk H5 kuş gribi virüsü.

Uzmanlar bu vakanın, ABD'de şimdiye kadar üç mandıra işçisini etkileyen H5N1 kuş gribi salgınıyla ilgisi olmadığını söyledi.

Meksika Sağlık Bakanlığı da enfeksiyonun kaynağının tespit edilemediğini açıkladı.

WHO’nun açıklamasına göre, hayatını kaybeden kişinin kümes hayvanlarına veya diğer hayvanlara maruz kalmadığı, ancak altta yatan birçok tıbbi rahatsızlığı olduğu ve akut belirtilerin başlamasından önce başka nedenlerle üç hafta boyunca yatalak kaldığı kaydedildi.

Meksika Sağlık Bakanlığı, kişinin kronik böbrek hastalığı ve tip 2 diyabeti olduğunu bildirdi.

Mart ayında Meksika hükümeti, ülkenin batısındaki Michoacan eyaletinde ücra bir yerde ailelerin yaşadığı bir konutta A(H5N2) salgını görüldüğünü bildirmişti. Hükümet, bu vakaların, kentten uzaktaki ticari çiftlikler ya da insan sağlığı için bir risk teşkil etmediğini söylemişti.

WHO, Nisan ayındaki ölümün ardından Meksikalı yetkililerin virüsün varlığını doğruladığını ve vakayı WHO'ya bildirdiğini söyledi.

Meksika Sağlık Bakanlığı, vakada kişiden kişiye bulaşma olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını ve hayatını kaybeden kişinin evinin yakınındaki çiftliklerin inceleme altına alındığını bildirdi.

Meksika Sağlık Bakanlığı ve WHO ayrıca, bu kişiyle temas halinde olan diğer kişilerde kuş gribi testlerinin negatif çıktığını açıkladı.

Kuş gribi, öncelikle enfekte kuşlarla temas nedeniyle fok, rakun, ayı ve sığır gibi memelileri enfekte ediyor. Ancak bilim insanları, virüsün insanlar arasında daha kolay yayılabileceğine işaret edebilecek değişikliklere karşı tetikte.

ABD, Mart ayında süt sığırlarında bir salgın tespit edilmesinden bu yana ineklere maruz kalmaya bağlı üç H5N1 insan enfeksiyonu vakası bildirmişti. İki vakada konjonktivit belirtileri görülürken, üçüncü vakada solunum semptomları da kaydedilmişti.

Meksika'daki ölüm şu anda ABD’deki sığırları enfekte eden türle aynı olmasa da, her ikisi de H5 kuş virüsü.

Avustralya da ilk insan A(H5N1) enfeksiyonu vakasını Mayıs ayında bildirmiş ve herhangi bir bulaşma belirtisi olmadığını kaydetmişti. Ancak ülkede Victoria eyaletindeki çiftliklerde daha fazla kanatlı H7 kuş gribi vakasına rastlandı.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG