Erişilebilirlik

Düşen İşsizlik Oranına Rağmen İş Piyasası Sıkıntılı


İş Piyasasında Durgunluk Devam Ediyor
İş Piyasasında Durgunluk Devam Ediyor
Durgun Amerikan iş piyasasının geçtiğimiz ayda sadece 96 bin iş yaratmasına rağmen işsizlik oranında düşüş gözlendi. Bunun sebebi birçok Amerikalı’nın iş arayışlarına son vermiş olması.

Hükümetin Cuma günü açıkladığı rapora göre Temmuz ayında yüzde 8.3 olan işsizlik oranı, Ağustos ayında yüzde 8.1’e indi. Bu, işsizlik oranının ülke standartlarına göre oldukça yüksek bir rakam olan yüzde 8’in üzerinde kaldığı 43. ay oldu. Bu da, Amerika’nın 2008 ve 2009’daki ekonomik krizi hala atlatamadığını gösteriyor.

Düşük olan yeni iş sayısı, Temmuz ayındaki 141 bin rakamına ve tahminlere göre oldukça az. Bu işsizlik raporu, önümüzdeki hafta toplanacak Amerikan Merkez Bankası Federal Rezerv Dairesi’nin istihdamı arttırıp, işsizlik oranını azaltmaya yönelik politikalar izleme yönünde kararlar almasına yol açabilir. Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, yetersiz iş büyümesinin, Merkez Bankası’nın harekete geçmesine sebep olabileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerikan ekonomisinin durumu, başkanlık seçim kampanyalarında en önemli konu olarak göze çarpıyor.
Şu an 6 Kasım seçimlerine 9 haftadan daha kısa bir süre var. Aylık yeni iş ve işsizlik rakamları Cumhuriyetçi aday Mitt Romney ve Başkan Barack Obama’nın kampanyalarında çok önemli bir rol oynarken, hangi adayın ekonomik düzelmeyi başarabileceği tartışma konusu.

Romney, açıklanan raporun, Başkan’ın sözünde durmadığının ve politikalarının işe yaramadığının kanıtı olduğunu söyledi.

Obama’nın Ekonomik Danışmanlar Meclisi’nin başkanı olan Alan Krueger ise, geçtiğimiz ay eklenen işlerin Amerikan ekonomisinin “düzelmeye devam ettiğinin” kanıtı olduğunu söyledi. Krueger, geride kalan 30 ayda tam 4.6 milyon iş yaratıldığını da belirtti.

Uzun yıllar risk sermayedarı olarak çalışan Romney, bu tecrübeyi işgücü piyasasını canlandırmak için kullanacağını söylüyor.
Seçmenler arasında yapılan anketler, Romney’nin ulusal ekonomiyi idare etme konusunda daha fazla güvenildiğini ortaya koyuyor.

Ancak anketler aynı zamanda seçmenlerin Başkan Obama’yı kişi olarak daha çok sevdiğini gösteriyor. Obama seçmenlere politikalarının milyonlarca yeni iş yarattığını, ancak ülkenin 1930’lardaki Büyük Buhran’dan beri geçirdiği en büyük ekonomik krizden kurtulmak için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu söylüyor. 2. Dünya Savaşı’ndan beri yüzde 7.4’ten fazla işsizlik oranıyla hiçbir başkan yeniden seçilemedi.

12 milyondan fazla Amerikan çalışanı işsiz ve işsizlik oranı Obama’nın ilk tam ayı olan Şubat 2009’dan beri istikrarlı bir şekilde yüzde 8’in üzerinde. Bu oran, normalde yüzde 5-6 işsizlik oranı olan Amerikan piyasasına göre oldukça fazla. Üstelik milyonlarca kişi de yarı zamanlı işlerde veya kendi niteliklerinin altında olan işlerde çalışıyor.

Düşük sayıda yeni iş yaratılmasına rağmen, binlerce kişi iş aramayı bıraktığı için işsizlik oranı düşüş gösteriyor. Hükümet sadece işi olmayan ve iş arayan kişileri “işsiz” olarak nitelendiriyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG