Erişilebilirlik

'Ebola Virüsünün Tehlikesi Vücutta Saklanması'


Ebola Virüsünün Tehlikesi Vücutta Saklanması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:49 0:00

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Profesör Doktor Derya Unutmaz, Ebola için bir iki yıl içinde bir aşı üretileceğine inandığını söylüyor. Amerika'nın Sesi yayınına katılan Profesör Unutmaz Ebola tehdidinin boyutlarına açıklık getirdi

Amerika Ebola salgını paniği yaşıyor. Peki Ebola virüsünün yarattığı tehdit gerçekte ne kadar büyük? Tedavi konusunda tıp şu anda hangi aşamada? Bir aşı bulunması mümkün mü? Virüs nasıl bulaşıyor ve bulaştığı kişide nasıl semptomlar görülüyor? İşte bu soruları New York Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ve Mikrobiyoloji Profesörlerinden doktor Derya Unutmaz’a yönelttik.

Amerika’nın Sesi’nin canlı televizyon yayınında Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Unutmaz, Ebola virüsünün kişiyi enfekte ettikten sonra yaklaşık 3 hafta boyunca bağışıklık sisteminden gizlenerek kendi kendini çoğaltabildiğini anlatıyor. Virüsün bu kadar tehlikeli olması da bu durumdan kaynaklanıyor.

Unutmaz, “Bağışıklık sistemi, virüsü yok etmek için ümitsizce, adeta bir intihar saldırısı gibi savunmaya geçiyor. Kişi tamamen şoka giriyor. Bağışıklık sisteminin bunda çok büyük bir rolü oluyor” diyor.

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden Dr. Unutmaz, “Kesin olarak bildiğimiz bu virüsün vücuttan salgılanan herhangi bir sıvıyla bulaştığı” diyor. “Bu ter, kan, kusmuk, dışkı, anne sütü gibi her türlü sıvı olabilir” diye ekliyor uzman.

Virüsü kapmak için enfekte kişinin çok yakınında olmak gerektiğini de vurgulayan Unutmaz, “Ancak fazla kuru olan bölgelerde Ebola virüsü vücut dışında birkaç saat yaşayabiliyor. Bu kapı kolu, dışkı ya da ölen bir kişi olabilir” diyor.

“Ebola İçin Kesinlikle Bir Aşı Üretilecek”

Uzman, enfekte olanların yüzde 30’unun kurtulduğuna dikkati çekiyor. Kurtulan kişilerin kanından oluşturulacak serumdan basit transfer yapılabildiğini ve hasta kişideki virüsün böylece nötralize edilebildiğini vurguluyor Unutmaz. Derya Unutmaz, bir iki yıl içerisinde bir aşının mutlaka üretileceğine inancının olduğunu da belirtiyor.

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ve Mikrobiyoloji Profesörlerinden Doktor Derya Unutmaz’la söyleşimizin tamamını yukarıdaki videoda bulabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG