Erişilebilirlik

Edirne'den Avrupa Umudu Son Buldu


Edirne'den Avrupa Umudu Son Buldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Avrupa’ya gitmek için Edirne sınırında yaklaşık on gündür bekleyen Suriyeli mültecilerin Edirne’de günlerdir süren bekleyişi bayramın ilk günü son buldu.

Çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu mülteciler, Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinin kendilerine sınır kapılarını açacağı söylentisi üzerine sosyal medya üzerinden haberleşerek, kimi otobüslerle kimi yürüyerek Edirne’ye gelmişti.

Şehrin Sarayiçi ilçesinde, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin düzenlendiği arenada on gündür kamp kuran yüzlerce Suriyeli sığınmacı, Avrupa hayallerini gerçekleştirebilmek için AB Liderler Zirvesi’nden umutlu bir haber bekliyordu.

Ellerinde pankartlarla AB ülkelerine seslenen yer yer Tem otoyolunu trafiğe kapatarak protesto eylemler yapan Suriyeli sığınmacılar, Avrupa sınırlarını açıncaya kadar burada bekleyeceklerini söylüyordu.

Ellerinde, “Denizlerde boğulmak istemiyoruz” , “Avrupa çocukları koru ve sınırları aç” yazılı dövizlerle protestolarını sürdüren mültecilerin bulunduğu bölgede Edirne polisi geniş güvenlik önlemleri almıştı.Avrupa’ya seslerini duyurmak isteyen mülteciler direnişe devam edeceklerini soyluyorlar. “Sadece geçmek istiyoruz” ve “Avrupa Avrupa” sloganlarıyla AB ülkelerine seslerini duyurmaya çalışan Suriyeliler yaşadıkları zorlukları, Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Suriye’de Bilgisayar Mühendisi olan ve Halepli Davut Ali, bir buçuk yıldır Türkiye’de yaşadığını ve tek isteğinin sınırların açılması ve Avrupa’ya gitmek olduğunu söylüyor. Davut’a göre bütün Avrupa ülkeleri Suriyeli mültecileri istiyor ama Türkiye sınırlarını açmıyor.

Görüşlerini aldığımız diğer bir Suriyeli mülteci 29 yaşındaki İbrahim Ahmad ise Suriye'nin Kamışlı bölgesinden Türkiye’ye 3 yıl önce kaçtığını ve Edirne'ye çok zorlu yollarla gelebildiğini soyluyor. 3 gün otobanda kalan, 14 saat yürüyerek belli bir noktaya kadar gelmeyi başardığını ve daha sonra polisler tarafından bölgeye ulaştırıldığını anlatıyor.

Bir çocuğu 9 aydır Almanya ’da olan ve Şam’dan yaklaşık bir buçuk yil önce Türkiye’ye kaçan Amine Abdollah 3 çocuğuyla birlikte Almanya’ya gitmek istediklerini söylüyor.

Edirne’nin Sarayiçi ilçesinde on gündür başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine gitme umuduyla bekleyen mültecilerin bekleyişi, AB Liderler Zirvesi’nden umdukları haberleri alamayınca son buldu. Suriyeli mülteciler, otobüslerle, yaşadıkları kentlere geri gönderildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG