Erişilebilirlik

'Egzersiz Hapıyla' Yağ Yakmak Mümkün mü?


Engelli ya da kronik hastalık sahibi olanlar, spor ve egzersizin faydalarından mahrum kalıyor. Bilim insanları bu engeli bir hap ile aşma peşinde. Egzersiz hapı ile spor yapmadan, yağ yakımı ve güçlü kaslar mümkün olabilecek.

Hapın etken bileşeninin ismi GW1516. Hapın 20 yıldır, sporcular tarafından yasadışı biçimde doping olarak kullanıldığı biliniyor.

Ancak California’daki Salk Enstitüsü’nden uzmanların amacı farklı. Araştırmacılar, kalp, şeker ve kas hastalıkları yüzünden egzersiz yapamayanlara yardım etmek istiyor. Böylelikle hastalar hareket etmeden, egzersizin faydalarını görebilecek.

Hücre Metobolizması dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarlarından Michael Downes, GW1516’nın deney farelerinde etkili olduğunu anlattı.

Downes, ilaç sayesinde antrenman yapmadan da kaslardan tam randıman alınabileceği belirlediklerini söyledi.

Araştırmacılar fiziksel dayanıklılık sürecini daha iyi anlamak için, PPAR-delta adı verilen nükleer alıcı bir genle, farelerin genetiğini değiştirdi. Bu gen, dayanıklılık sürecini harekete geçiriyor.

Normalde hareketsiz olanlarda görülen glukoz yakımı yerine farelerin yağ yaktığı görüldü. Kasları güçlendiren bu yağ yakımı, maraton koşanlarla benzerdi.

Araştırmacılar daha sonra genetiği normal farelere, aynı dayanıklılık sürecini harekete geçiren GW bileşenini verdi.

Michael Downes, bu farelerin koşu bandında, diğer farelerden yüzde 70 daha fazla koşabildiğini açıkladı.

Araştırmanın başyazarı Weiwei Fan, GW’nun zayıf kasların yapısını da onardığını belirtti.

Araştırmacılar, ilaç firmalarının bu bileşenle ilgilendiklerini de açıkladı. Eğer hap üretimi mümkün olursa, obezite ve daha birçok hastalıkla yaşayanlara yeni bir kapı açılacak.

İlk olarak 1992’de geliştirilen GW1516 deneyleri, hayvanlar üzerindeki testlerde, hızla yayılan kansere neden olduğu ortaya çıkınca 2007’de durdurulmuştu. Karaborsaya düşen bileşen, sporcular ve atletler tarafından, performans artırıcı olarak kullanılmıştı. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı GW1516’yı yasaklılar listesine almıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG