Erişilebilirlik

17 Ekim Amerikan Basınından Özetler


17 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

New York Times, Iraklı güçlerin Kerkük’te Kürt güçlere yönelik operasyonlarının Amerika’nın iki müttefikini karşı karşıya getirdiğini yazıyor. Gazete, gerek Irak askerlerini gerekse Peşmerge güçlerini Amerika’nın eğittiğini, her iki tarafın da IŞİD’le mücadelede Amerika için kilit önem taşıdığını hatırlatıyor. Habere göre Kürt bölgesinde yapılan bağımsızlık referandumunun büyük ses getirmesine rağmen Iraklı güçler, Kerkük’ü bir günde, oldukça az çatışmayla almayı başardı. Bunun nedeni, Kürtler’in de kendi aralarında bölünmüş olmaları ve Kerkük’ün Kürtlerden, Türkmenlerden ve Araplardan oluşan, etnik çeşitliliğe sahip bir kent olması. Gazeteye göre Irak’ın geleceğinin ne kadar güvenli olduğu belirsizliğini korurken ivmenin Bağdat hükümetinden yana olduğu gözleniyor. IŞİD’i büyük kentlerden çıkarmayı başaran hükümet, kritik önem taşıyan petrol bölgesinin de kontrolünü ele geçirerek avantaj sağladı. Kürtler’in üç hafta önce sokaklarda sevinç gösterileriyle kutladıkları referandumsa geri tepmişe benziyor. Referanduma karşı olan çevreler, Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesut Barzani’yi, referandumu kullanarak bölgenin sorunlu ekonomisine odaklanan dikkatleri dağıtmayı amaçladığını savunuyor.

New York Times bugün ayrıca Çin’in internet politikasıyla ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Batılı ülkelerin şimdiye kadar Çin’in internetteki içeriğe sansür uygulamasına şiddetle karşı çıkıp bu politikayı eleştirdiğini, ancak sahte haber, sanal korsanlık ve yabancı ülkelerin müdahaleleri üzerine internete kısıtlama getirilmesi tartışmalarının artık Batı’da da patlak verdiğini yazıyor. Amerika ve diğer Batılı ülkeler, Çin’in sansüre dayalı internet politikasının siyasi savunmasızlığın bir göstergesi olduğunu ülkenin ekonomik gelişmesine darbe vurduğunu savunuyordu. Oysa Çinli liderler internet politikasının arkasında duruyor Rusya’nın Amerika’daki başkanlık seçimlerine müdahalesini kastederek, “Böyle bir durumu Çin’de asla yaşamayız” diyor. İnternetteki rejim karşıtı faaliyetleri bastıran ve muhalifleri tutuklamaktan çekinmeyen Çin, Batılı haber kaynaklarına ve Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya platformlarına erişimi engelliyor, bunun yerine, Çin içinde geliştirilen teknolojilerin kullanılmasını teşvik ediyor. Çin, interneti siyasi bir silaha çeviren Rusya’nın aksine teknolojiyi bir kalkan olarak kullanıyor. Online forum ve chat gruplarını kuranlarsa kullanıcıların bıraktıkları yorumlardan sorumlu tutuluyor. Çin’de uygulanan bir başka yasaksa anonim kullanıcılarla ilgili. Anonim kullanımın yasak olması, Facebook ya da Twitter’da sık sık karşılaşılan sahte ya da robot hesap sorununu ortadan kaldırıyor. Kullanıcılarını sıkı kontrol altında tutmayı başaramayan teknoloji firmalarıysa çok ciddi cezalarla karşı karşıya kaşıyor. Kısa süre önce aralarında Alibaba’nın da bulunduğu üç firma, şiddet, pornografi ve dedikodu içerikli materyallerin yayılmasını engelleyemedikleri gerekçesiyle ağır para cezalarına çarptırılmıştı.

Washington Post ise Başkan Trump’ın ısrarıyla Meksika sınırına inşa edilmesi planlanan duvarla ilgili bir habere yer ayırıyor. Habere göre sınır duvarı örneklerinin imalatı bu ay tamamlandı. Beton ve çelikten oluşan ve on metre yüksekliğe sahip olan duvar örnekleri, California’daki San Diego kentinde ve Meksika’daki komşu kent Tijuana’da sınıra yerleştiriliyor. Duvar örneklerinin San Diego civarında görücüye çıkmasının nedeni ise bu bölgedeki sınır güvenliğinin on yıllardan beri son derece gevşek olarak bilinmesi. San Diego yakınlarındaki sınır geçişi ve civarında içinde asansörler, aydınlatma ve havalandırma sistemleri bulunan tünellerin kazıldığı, şu anda New York’ta tutuklu bulunan ünlü uyuşturucu kaçakçısı El Chapo’nun California’daki kokain ticaretini bu tünellerden yürüttüğü biliniyor.

Boston Globe ise ana sayfasında astronomiyle ilgili önemli bir gelişmeye yer veriyor. Habere göre kara deliklerin çarpışması sonucu ortaya çıkan kütleçekimsel dalgaları tespit eden LIGO adlı gözlemevleri 17 Ağustos’ta ilk kez iki nötron yıldızının çarpışması sonucu ortaya çıkan dalgaları da tespit etmeyi başardı. LIGO gözlemevleri, bir milyar ışık yılı uzaklıktaki iki nötron yıldızının çarpışması sonucu ortaya çıkan kütleçekim dalgalarını 60 saniye boyunca algılamayı başardı. Uzmanlar, iki nötron yıldızının çarpışmasının kilonova adı verilen kozmik patlamaya yol açtığını, altın, platin ve diğer değerli maden ve ağır kimyasal elementlerin bu kozmik patlama sonucu oluştuğunu düşünüyor.

XS
SM
MD
LG