Erişilebilirlik

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Tutuklandı


Cihan Kolivar
Cihan Kolivar

Önceki gün Habertürk televizyonunda “ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir” dediği için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dün gözaltına alınan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, bugün, twitter hesabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.

Cihan Kolivar, önceki ay adı Marmara Ceza İnfaz Kurumu’na çevrilen Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Tutuklanma sonrası Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı’nın oğlu Kerem Kolivar ile birlikte gazetecilere kısa bir açıklamada bulunan avukatı Bilge Çiftçi, Cihan Kolivar’ın tweet mesajlarında cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandığını söyledi.

Çiftçi, “Tweet’lerdeki sözler itibarıyla doğrudan bir kişiye yönelim yok. Genel cümleler kurulu ama ne yazık ki ‘cumhurbaşkanına hakaret’ yorumuyla dosyaya intikali gerçekleştirildi ve sevk maddesi olarak da dosyaya bu konu edildi. Tabii ki suçlamaları kabul etmiyoruz. Hakaret ve aşağılama söz konusu değildir. İtirazlarımızı yapacağız” dedi.

Kerem Kolivar’dan tutuklamaya tepki

Kerem Kolivar ise “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak”tan gözaltına alınıp cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanmasına tepki gösterdi.

Kolivar, “Kin ve nefret söylemleri ile adliyeye çağırıp daha sonra ‘Hiçbir şey bulamadım. Kendime bir hakaret uydurayım’ deyip de alıyorsanız hiç bu kadar binaya gerek yok” diye konuştu.

Cihan Kolivar’a savcılıktaki sorgusunda 23 Eylül 2022 tarihli “Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’te halifeliğe özenen diplomasız biri nasıl cumhurbaşkanlığı yapıyor? Hepsi uçacak Ankara’dan” ile 3 Nisan 2022 tarihli “Ben 66 yaşındayım. Türkiye Cumhuriyeti hiç bu kadar hırsızlar tarafından yönetilmedi” şeklindeki paylaşımları soruldu.

Kolivar: “Benim partim ekmek partisidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi Rizeli olduğunu ve Erdoğan ailesiyle Kasımpaşa’dan kapı komşusu olduğunu söyleyen Cihan Kolivar, Erdoğan’a hakaret etme niyeti taşımadığını, sözlerinin eleştiri olduğunu belirtti.

Kolivar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın annesi Tenzile Hanım’a, ‘hala’ diye hitap ederdim. Yine cumhurbaşkanın babası benim amcama ‘dayı’ diye hitap ederdi. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok eskiye dayanan bir tanışıklığımız ve komşuluk ilişkilerimiz vardı. Benim herhangi bir partiye mensubiyetim yok. Benim derdim halkımızın en kaliteli ekmeği en ucuza yemesidir. Benim partim ekmek partisidir. Karadenizli olmam nedeniyle gördüğüm yanlışları sert şekilde eleştirebiliyorum. Cumhurbaşkanına yönelen bir hakaretim yoktur” dedi.

Cihan Kolivar: “Benim merkezi hükümetle hiçbir sorunum yoktur”

Kolivar’ın gözaltına alınmasına gerekçe olan Habertürk televizyonunda sarf ettiği “Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezbere konuşmuyorum. Türkiye’de ekmekte kişi başı tüketim 210 kilo. İsveç, Norveç, Danimarka, Japonya, İngiltere’de de 45-50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için 20 sene başında böyle yöneticiler duruyor. Ekmek toplumların temel gıda maddesidir” şeklindeki sözleri polisteki sorgusunda soruldu.

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı’nın bu sözlerini açıklarken “Benim merkezi hükümetle hiçbir sorunum yoktur. Bütün televizyon kanallarında anlatırım bunları. Bizim bütün sorunumuz ilçe belediyeleriyle, ilçe belediyeleri ruhsatsız fırınlara izin verdikleri için. Ben ‘ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir’ derken burada asıl kastettiğim şey ekmeğin fazla tüketilmesi halinde insanlara zarar vereceği yönündedir. Bu da bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ben de Ekmek Üreticileri Sendikası olarak bu konulara hakimim. Benim sözlerimde kesinlikle Türk toplumu hedef alınmamıştır. İfadelerim toplumca yanlış anlaşılmıştır. Sözlerimde genelleme yaptım. Bir Karadenizli olarak Türk toplumuna hakaret edecek karakterde değilim” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG