Erişilebilirlik

Ekonomi 2019’un Üçüncü Çeyreğinde Yüzde 0,9 Büyüdü


Türkiye ekonomisi 2018’in son çeyreği ile 2019’un ilk iki çeyreğini eksi büyüme ile geçirdikten sonra Temmuz-Ağustos-Eylül ayını kapsayan üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 büyüdü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ikinci çeyrekte 1 trilyon 23 milyar 855 milyon TL olan tahmininin üçüncü çeyrekte cari fiyatlarla %11,5 artarak 1 trilyon 145 milyar 99 milyon TL olduğunu açıkladı.

Büyümede mal ve hizmet ithalatı ile devlet harcamaları öne çıkıyor

TÜİK verilerine göre, büyümede ana taşıyıcı mal ve hizmet ithalatı ile devlet harcamaları.

Mal ve hizmet ithalatı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,6 artarken onu yüzde 7 ile devletin nihai tüketim harcamaları takip etmiş. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 5,1 artış gösterirken yerleşik hane halklarının ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların toplam nihai tüketim harcamaları ise aynı dönemde yüzde 1,5 artış göstermiş.

Son dört çeyrekte sürekli eksi çıkan gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise 2019’un üçüncü çeyreğinde de %-12,6 ile bu eğilimine devam ediyor.

Albayrak: ‘‘ Üçüncü çeyrekte ekonomimiz yıllık bazda da büyümeye geçti’’

Ekonominin yıllık bazda büyümeye geçtiğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son çeyrekte yüzde 5’lik büyüme büyümeye odaklandıklarını ifade etti.

Albayrak, ‘‘Çeyreklik bazda büyümelerin ardından üçüncü çeyrekte ekonomimiz, yıllık bazda da büyümeye geçti. Dengelenme dönemi başarısı ile maliyetlerde sağlanan düşüş, artan güven endeksleri ve değişim sürecinin etkileri ile sanayide gelen yıllık bazda büyümeyi önemli görüyoruz. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, büyüme ivmemizin artmaya devam ettiğini gösteriyor. %5’lik büyüme hedefimiz için sanayi katma değerini artırmaya, özellikle yatırımlar tarafındaki toparlanmayı hızlandırmaya, üretim ve istihdam odaklı sektörleri güçlendirmeye odaklanacağız” ifadelerini kullandı.

İş dünyası da üç çeyrek üst üste küçülen ekonominin yeniden büyüme eğilimine girmesinden memnun.

TOBB Başkanı: ‘‘Yatırım harcamalarındaki azalış karşısında ek önlemler alınmasını da reel sektör bekliyor’’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu büyümenin geleceğe dair umutları arttırmakla birlikte reel sektörün yatırım harcamalarını azaltmasına dikkat çekiyor.

TOBB Başkanı, ‘‘Üç çeyrektir devam eden küçülme sona erdi. Çalkantılı süreci geride bırakıyoruz. Reel sektörümüz için çok önemli ve değerli olan faiz indirim politikasının olumlu etkilerini ilerleyen dönemde daha net göreceğiz. Yurtiçi tüketimin canlanmaya başlaması ve ihracattaki artışın sürmesi olumlu. Tüketimle birlikte stok rakamlarının artışı da firmalarımızın önümüzdeki döneme yönelik daha canlı bir iç piyasa beklentisini yansıtıyor. Bu büyüme moralleri ve geleceğe dair ümitleri artırıyor. Ancak detaylardaki bazı hususlar da göz ardı edilmemeli. Özellikle yatırım harcamalarındaki azalış karşısında ek önlemler alınmasını da reel sektör bekliyor. Son çeyrekte büyümenin yüzde 5 civarında gerçekleşerek yıllık büyümenin yüzde 1'e ulaşmasını tahmin ediyoruz’’ dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG