Erişilebilirlik

Amerika'da İşsizlik Ciddi Bir Sorun Olmaya Devam Ediyor


Amerika'da İşsizlik Ciddi Bir Sorun Olmaya Devam Ediyor
Amerika'da İşsizlik Ciddi Bir Sorun Olmaya Devam Ediyor

Amerika’da işsizlik oranı işverenlerin 40 binden az eleman aldığı Kasım ayında en yüksek seviyeye çıktı. Ekim ayında özel sektörde 150 binden fazla kişinin işe başladığına bakarak Kasım’da hızlı bir düşüş yaşandığı görülüyor. 3 ay boyunca yüzde 9 virgül 6 oranında seyreden işsizlik oranı yüzde 0,2 oranında artmış durumda.

Amerika’da Kasım ayında sadece 39 bin kişinin işe başlaması, işverenlerin eleman alımını yavaşlattığının göstergesi. Bu sayı iktisatçıların beklentisinin üçte birinden az. Demokrat Partili Senatör Amy Klobuchar’a göre, yeni işsizlik oranı olan 9,8 şaşırtıcı değil. Senatör şunları söylüyor: "Bu yüksek işsizlik oranından kimse memnun değil. Ancak aynı zamanda bu ülkede herkes ekonominin içinde bulunduğu durumu bir ayda düzeltemeyeceğimizi anlıyor.”

İstihdamın bir yıldır düzenli şekilde artmasından sonra Kasım ayı rakamları, Amerikan ekonomisinin beklenenden yavaş toparlandığını gösteriyor.

Bu yıl bir milyondan fazla yeni iş yaratılmasına rağmen Çalışma Bakanlığı yetkilisi Keith Hall’a göre, sadece nüfus artışına ayak uydurmak için ekonominin her ay en az 130 bin yeni iş yaratması gerekiyor. Keith Hall şöyle konuşuyor: "Ayda 86 bin kişiye iş imkanı sağlamak işsizlik oranını düşürmeye başlamak için yeterli değil. Kasım ayında işsizlik oranının yükselmesi, istihdamın yeterince güçlü şekilde büyümediğini gösteriyor.”

İşsizlik oranındaki bu beklenmedik artış borsada düşüşe neden oldu. Böylece yatırımcıların iki yıldır paralarını daha güvenli alanlara aktarma eğilimi de sona erdi. ABC Televizyonu ekonomi uzmanı Dan Arnall işsizlerin iş piyasasına dönüşünün işsizlik oranını yükselttiğini söylüyor: "Ekonomi toparlanmaya başladığında işsizlik oranının yükselmesi doğaldır. İş aramayı uzun süre önce bırakanlar yeni imkanlar olduğuna inanınca yeniden iş aramaya başlarlar.”

İşini kaybeden Suzie Seitzman herşeye rağmen karamsar olmadığını söylüyor: "Zor günler geçiriyoruz ancak durumun düzeleceği konusunda iyimserim.”

Bazı uzmanlar ekonominin hızla düzeleceğinden emin değil. 2 milyon işsiz Amerikalı, Kongre, işsizlik sigortasının süresini uzatınca Noel günü, yani 25 Aralık’ta bu güvenceyi kaybetme tehlikesinden kurtuldu.

Yaklaşık bir yıldır işsiz olan Angel Garland gibileri için işsizlik sigortası hayati önem taşıyor. Angel kaygılarını şöyle dile getiriyor: "Oğlumu tek başıma yetiştiriyorum. Ne yaparım, nereye giderim diye sürekli düşünüyorum.”

Çalışma Bakanlığı’na göre, işsizlik sigortası sayesinde ekonomik kriz sırasında Amerika’da 3 milyon kişinin yoksulluğun pençesine düşmesi önlendi. İktisatçılar sigortanın süresinin uzatılmasının, yeni iş kayıplarını önleyeceğini, Noel harcamalarını da arttıracağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG