Erişilebilirlik

Ekonomik Büyümede Geri Adım


Ekonomik Büyümede Geri Adım
Ekonomik Büyümede Geri Adım

Amerika’da hükümet harcamalarının azalması ve benzin fiyatlarının yükselmesiyle birlikte bu yılın ilk aylarında ekonomik büyümede yavaşlama görüldü.

Amerika Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan son rapora göre gayrısafi yurtiçi hasıla bu yılın ilk çeyreğinde yılık bazda %1,8 oranında büyüme kaydetti. Bu oran 2010 yılında aynı dönemdekinin çok altında kaldı.

Tüketiciler, benzine daha çok para ödedikçe, diğer alanlardaki harcamalarını kısma yoluna gidiyor. Tüketicilerin az harcaması da talebi düşürüyor ve ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor.

Amerika Merkez Bankası yetkilileri, benzin fiyatlarının yüksek olmasının geçici bir sorun olduğuna dikkati çekiyor ve büyüme oranının bu yıl sonuna kadar %3’e geri döneceğini tahmin ediyor.

Bunun dışında eyalet hükümetleri de ekonomik gerileme döneminde vergi gelirlerinin azalmasından dolayı harcamalarını kısmak zorunda kaldı.

Beyaz Saray ekonomik danışmanı Austan Goolsbee, yönetimin vergi kesintileri ve yatırım teşvikleriyle ekonomik büyümeye yardımcı olduğunu söyledi. Ancak Goolsbee, ekonomik gerileme döneminde kaybedilen işlerin geri kazanılması için daha fazla büyümeye ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG