Erişilebilirlik

Trump Ekonomik Teşvik Paketini İmzaladı


Başkan Donald Trump, Corona salgınından kaynaklanan ekonomik çöküşü önlemek için hazırlanan 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini imzaladı.

Şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı ekonomik teşvik paketi hafta ortasında önce Senato'da oy birliğiyle, bugün de Temsilciler Meclisi'nde yine oy birliğine yakın bir oranda hızla onaylanarak imza için Başkan Trump'ın masasına gönderilmişti.

Trump Beyaz Saray'da beraberinde Başkan Yardımcısı Mike Pence, Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Kevin McCarthy ve diğer bazı yetkililerin de katılımıyla paketi imzaladı. İmza töreninde hiçbir Demokrat Kongre üyesinin olmaması dikkat çekti.

Başkan Trump paketi imzalarken yaptığı açıklamada, ''Bu paket acilen ihtiyaç duyulan yardımları sağlayacak'' dedi. Trump, iki partinin üyelerine de ''Amerika halkını öncelikte tuttukları'' için teşekkür etti.

Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi de daha önce yaptığı açıklamada, ''Amerikan halkı, yaşamlarına ve geçimlerine yönelik bu tehditleri bertaraf etmek için hükümetin genelini kapsayan, vizyoner ve kanıtlara dayalı bir mücadele ortaya konmasını hak ediyor. Buna şu anda ihtiyaçları var,'' dedi.

Meclisin Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Kevin McCarthy de ''Amerikalılar'a bu süreç boyunca yardım edeceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız,'' diye konuştu.

Pakete ve paketin onaylanması için başvurulan sesli oylama yöntemine muhalif bir milletvekilinin itirazı yüzünden oylamanın yarına ertelenmesi ihtimali belirmişti. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Thomas Massie, ekonomik teşvik paketine karşı olduğunu ve sesli oylanmasına da sıcak bakmadığını söyleyerek, paketin her bir Kongre üyesinin oyunun kayda geçirileceği resmi yöntemle oylanmasında ısrar etti. Bu yöntem, birçok Kongre üyesinin şehir dışında olması nedeniyle oylamanın ertelenmesine yol açabilirdi. Ancak Massie bu girişiminde yalnız kaldı ve başarılı olamadı. Başkan Trump da Twitter üzerinden Massie'ye sert tepki gösterdi, partiden kovulması gerektiğini belirtti.

Bu arada oylamanın Corona virüsü tehdidi altında yapılması, Kongre’nin bazı özel prosedürleri gündeme getirmesine yol açtı. Buna göre milletvekilleri yan yana oturmadı ve oy kullanmak için alfabetik sırayla ofislerinden çağırıldı. Meclise girmeden önce el dezenfektanı kullanması gereken milletvekillerine, asansör yerine merdivenleri tercih ederek sosyal mesafeyi korumaları önerildi.

Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesinin çoğu Corona virüsü salgını dolayısıyla kendi seçim bölgelerine dönmüş olsa da bugünkü oylama için Washington’a geldi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, milletvekillerine, Cumhuriyetçiler'in kontrolundaki Senato’da oy birliğiyle kabul edilen ekonomik teşvik paketinin ertelenmesine yol açacak bir adım atmama çağrısı yapmış, paketin bugün kesinlikle oylanacağını ve kabul edileceğini söylemişti.

Teşvik paketinin hazırlanmasına katkı sağlayan Maliye Bakanı Steven Mnuchin de tasarının hızla kabul edilmesi gerektiği çağrısında bulunmuştu. Fox Business televizyonuna konuşan Mnuchin, “Böyle bir zamanda, hükümetin ve bütün eyaletlerin bir araya gelip, tarihteki en büyük ekonomik yardım paketini yürürlüğe soktuğunu görmek istiyoruz,” demişti.

Kongre’nin bugüne kadar kabul ettiği en büyük ekonomik yardım planı olarak tarihe geçen paket, Trump tarafından imzalanmasının ardından üç hafta içinde Amerikalılar'a doğrudan ödeme yapılmasını sağlayacak.

2,2 trilyon dolarlık önlem paketinde salgından en fazla etkilenen sektörlere 500 milyar dolarlık yardım yapılması ve milyonlarca aileye 3000 doları bulan nakit yardımı yapılması için 290 milyar dolar harcanması öngörülüyor.

Ayrıca küçük ölçekli iş yerlerine 350 milyar dolar kredi sağlanması, giderek artan işsizlik maaşları için 250 milyar dolar ayrılması, hastanelere ve ilgili sağlık kuruluşlarına 100 milyar dolar yardım yapılması hedefleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG