Erişilebilirlik

Ekvador’dan Türkiye’ye Giden Konteynerde Kokain 


Ekvador’un başkenti Guayaquil’deki bir limanda, uyuşturucuyla mücadele birimleri, varış yeri Türkiye olan SUDU8112238 adlı konteynerde 18 kilo 962 gram kokain ele geçirdi.

Ekvador Polis Teşkilatı’ndan yapılan açıklamaya göre, kokain yüklü konteyner Limanlar ve Havaalanları Soruşturma Birimi (UIPA) ve Bölgesel Köpek Eğitim Merkezi (CRAC) görevlilerinin 17 Eylül Cumartesi günü sevkiyat öncesi yaptığı rutin denetimlerde tespit edildi.

Narkotik dedektör köpeklerin gemiye sevk edilmek için hazır bekleyen muz konteynerinin dış soğutma panellerinde tepki vermesi üzerine savcılığın onayı alınarak konteyner açıldı ve içinde 19 adet tuğla görünümlü paketin laboratuvar testi sonucu kokain olduğu anlaşıldı.

Ekvador polisi Liga Maersk adlı gemiyle Türkiye’ye götürülmek istenen ve 189 bin 620 doz kokain taşıyan konteynerin varış yerinin neresi olduğu hakkında bir bilgi paylaşmadı.

Narkotik 8. Bölge Amiri Darwin Sangoquiza Cabay denetimler sırasında ayrıca, varış yeri Almanya olan başka bir muz konteynerinin soğutucu bölümünde 49 kilo 850 gram kokain ele geçirildiğini, paketlerden birinde bir uydu cihazının bulunduğunu açıkladı.

Bu yılın ilk yarısında yaklaşık 93 ton kokainin ele geçirildiği Ekvador, son yıllarda özellikle Avrupa’ya kokain sevkiyatının önemli merkezlerinden biri olarak gösteriliyor.

Bu yıl Ekvador’da varış yeri Türkiye olan 1 tonun üzerinde kokain yakalandı

Uzmanlar, dünyanın en büyük kokain üreticisi konumunda olan Kolombiya’da 2016 yılında imzalanan barış sürecinin ardından, uluslararası kokain ticaretindeki aktörlerin ve rotaların da değişmeye başladığını ve Kolombiya’nın komşusu Ekvador’un bu yeni dönemde bir dağıtım üssü olarak öneminin arttığını belirtiyor.

Ekvador narkotik ekiplerinin bu yıl Türkiye’ye gönderilmek istenirken yakaladığı kokain miktarı 1 tonun üzerinde. Ancak Ekvador narkotik birimlerinin yakalayamadığı sevkiyatlar da gerçekleşiyor.

Geçen yıl Mayıs ayından bu yana Ekvador’dan Türkiye’ye gönderilmek istenirken güvenlik kuvvetleri tarafından ele geçirilen kokain miktarının 3,3 tonun üzerine çıkmış olması, iki ülke arasındaki uyuşturucu sevkiyatının ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG