Erişilebilirlik

Elazığ’da HDP Sürprizi Mümkün mü?


Elazığ, son 13 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi’nin önemli kalelerinden biri. TÜİK mutluluk endeksinde 70'nci sıradaki Elazığ, seçimlerde ilginç bir tablo çıkarabilir. Çünkü yalnız MHP değil, HDP de iddialı. CHP ise Şeyh Sait’in torunlarından Feyzi Septioğlu ile yarışta

Gakkoşların diyarı Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nde sağın, milliyetçi muhafazakar siyaseti kalesi olarak biliniyor. Ancak bu 1980 sonrası için geçerli. 12 Eylül öncesine gidildiğinde ise değişik bir siyaset tablosu var Elazığ’da. 1954 seçimlerinde CHP tulum çıkardı, 1977 seçimlerinde ise en fazla milletvekili çıkaran en fazla oyu alan parti oldu. Ancak 12 Eylül, Elazığ’da siyasi topografyayı geceyle gündüz gibi ayırdı. 1983’ten bu yana gerçekleştirilen sekiz seçimde sol ya da sosyal demokrat partiler tek bir milletvekili bile çıkaramadı.

ANAP ve AKP birer kez tulum çıkardı

1983’te Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi, 2007’de ise Adalet ve Kalkınma Partisi tüm milletvekillerini çıkardı. Milliyetçi tabanının ağırlıkta olduğu 2011’deki son genel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi, beş milletvekilinden birini almayı başardı. İktidar partisi 2011’de oyların %67’sini alırken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan % 70 oranında destek buldu.

Elazığ mutluluk endeksinde 70. sırada

Birçok hidroelektrik santrale ve madenlere sahip olan kent son dönemde ekonomik olarak geriliyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Elazığ ekonomik büyüklükte Türkiye 54. , mutluluk endeksinde ise 70. Sırada yer alıyor.

Çiftçi Aziz Güven, tarımsal politikalardan şikayetini şöyle anlatıyor, ‘köylerde pancar yok, pamuk yok, buğday yok. Buğday ekiyoruz, bir daha ekiyorduk. Onu bir daha üretiyorduk. Ama artık kendi tohumumuz üretemiyoruz. Karpuzlarımız güzeldi. Ne karpuzun kokusu vardı şimdi tadı tozu kalmamış. Bunlar İsrail tohumu. Gübre de pahalı mazot da pahalı’.

Şikayetçi olan yalnız çiftçi değil.

İş imkanları daralıyor

Kentin en merkezi yeri olan PTT Meydanı’nda yakasında üç hilalli rozet bulunan Süleyman Şen’le konuşuyoruz. Şen, AKP’nin kentten 13 yıldır aldığı desteğe rağmen sırt çevirdiğini savunuyor; ‘Bir tek bakan vermedi Elazığ’a. Sivrice’de azot fabrikası vardı kapattılar. İki tuğla fabrikası vardı. Şimdi yerlerinde yeller esiyor. Eğer Elazığlılarda biraz nefis varsa bu seçimde dersini verir.’

Ancak tarihi Buğday Meydanı’nın hemen kıyısındaki esnafla konuştuğumda bu tepkiden eser yok. Herkes ekonominin tıkırında olduğunu söylüyor. Mehmet Şahin, ‘ biz Erdoğan zamanında istikrarın ne olduğunu anladık. Dolar iniyor çıkıyor ama bizim işler zırnık etkilenmiyor. Elazığ’da kim işsizlik var derse doğru söylemiyor. Atölyeler çalıştıracak adam bulamıyor’ diyor.

HDP de hedef büyütmüş

Elazığ’da yükselişte olan parti hiç şüphesiz Halkların Demokratik Partisi. Yerel seçimlerde %5.1 oy alan parti Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’ın adaylığında %10.8’e çıkarmış. HDP’liler barajı aşmaları halinde bir milletvekilini cepte görüyor. HDP’nin birinci sıra adayı Orhan Demirbağ, Selahattin Demirtaş’ın memleketi Elazığ’da yalnız CHP’den değil merkez sağdan da oy alacakları iddiasında.

‘Bize ciddi bir yönelim var. Elazığ’da bugüne kadar görülmemiş bir atmosfer var ve rüzgar bizden yana esiyor. Eski Doğruyol tabanından, Saadet Partisi çevrelerinden tabanından hatta AKP’den aday olup listede kendine yer bulamayanlardan giremeyenlerden destek görüyoruz. CHP tabanında da algı şu HDP barajı aşsın da Erdoğan’ı durdursun, CHP’nin buradan çıkaracağı bir milletvekili bir şeyi değiştirmez.’

CHP’li eski il başkanı: HDP-CHP ittifakı olmayınca ayrıldım

Bugün HDP saflarında siyaset yapan isimlerden biri adı Elazığ’da CHP’yle özdeş siyasetçilerden Kamil Şirinocak. 2003-2007 arasında CHP il başkanlığı yapan Şirinocak, 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinden milletvekili adayı olmuş. Şirinocak’a ‘neden HDP’de siyaset yapmaya karar verdiniz’ diye sorunca ‘tek cümleyle söyleyecek olsam barış ve demokrasi için derim ama daha detaylı anlatmalıyım’ diyor ve başlıyor anlatmaya:

‘Kemal Kılıçdaroğlu seçildiğinde bizlere Kürt sorununda yeni bir açılım yapacağını söyledi. Ama engellendi. Geçen yılın son aylarında genel merkezdeki arkadaşlarla temasa geçtik ve CHP-HDP ittifakı için çaba harcadık AKP’den kurtulacaksak bu şart dedik. HDP’lilerle görüştük. CHP buna yanaşmadı. Yerel bazda ittifak yapılabilir dedik. Örneğin Bingöl’de HDP desteklenir, Elazığ’da mesela CHP’nin oyu daha çok HDP demokrat bir adayı desteklerdi. Bu yalnız Türkiye meselesi değil, mesele Ortadoğu meselesi. Ortadoğu’da şu anda kan kaynıyor. İnsanlar katlediliyor dedik ama dinletemedik ben de rotamı HDP’ye çevirdim.’

CHP’nin umudu Septioğlu ailesi

HDP elbette Alevi kökenli oylara güveniyor. Alevilerin yoğun olduğu Hozat garajı çevresinde de partiye destek çok. Eleştirilerin odağında CHP’nin birinci sıra adayı var. Cumhuriyet Halk Partisi, 7 Haziran seçimlerinde Elazığ listesinin birinci sırasına sağ siyasetten gelen Feyzi Septioğlu’nu koydu. Feyzi Septioğlu, sağ siyasetin duayen isimlerinden Ali Rıza Septioğlu’nun oğlu. Şeyh Sait’in torunlarından olan Septioğlu en son 2002 seçimlerinde AKP milletvekili seçilmişti. Diğer oğlu Faruk Septioğlu ise 2011 seçimlerinde iktidar partisinden milletvekili oldu ancak bu kez aday gösterilmedi. CHP, özellikle Palu ilçesinde güçlü olan Septioğlu ailesinin aşiret gücüyle bugüne kadar ulaşamadığı sağ oyları kendisine getirerek bir milletvekili çıkarmayı umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG