Erişilebilirlik

El Bab’da Sıkışan IŞİD’in Bir Sonraki Adımı Tartışılıyor


ÖSO kuvvetleri Suriye’deki stratejik El-Bab kasabasının yüzde 40’ını ele geçirmiş durumda
ÖSO kuvvetleri Suriye’deki stratejik El-Bab kasabasının yüzde 40’ını ele geçirmiş durumda

Suriye’nin El-Bab kasabasında, kuzeyden Türk güçleri desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ve güneyden de Beşar Esat rejiminin askeri kuvvetlerince kuşatmaya alınan IŞİD militanlarının kaçmak için fazla seçenekleri kalmamış gibi görünüyor. Son derece şiddetli çatışmalar sürerken, ÖSO kuvvetleri Suriye’deki stratejik El-Bab kasabasının yüzde 40’ını ele geçirmiş durumda.

El-Bab operasyonlarını yakından bilen ÖSO savaşçısı Ebu Eyad, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, bin kadar IŞİD militanının El-Bab’ın içinde ve 800 kadarının da kentin yakın çevresinde bulunduğunu söyledi. Ebu Eyad, “El-Bab’da savaşan IŞİD militanlarının çoğunluğu yabancılardan oluşuyor. Ölene dek savaşmaları olasılığı fazla,” dedi.

Sürekli kayıp vermesine ve zemin yitirmesine rağmen, IŞİD, El-Bab’daki saldırılarında, son iki gün içinde, on Türk askerinin ölümüne ve on kadarının da yaralanmasına yol açtı.

Suriye uzmanı Ahed el-Hendi, Washington’da, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, IŞİD’in El-Bab ve çevresinde çok sert bir çatışma içine girdiğini belirtti ve “IŞİD’in yenilgisi kaçınılmaz. Ancak, ölünceye kadar savaşacaklardır,” diye konuştu.

“Hayatta kalabilenler Rakka’ya gider”

Savunma konularındaki uzmanlığıyla tanınan serbest gazeteci ve analist Metehan Demir ise, Ankara’dan Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, IŞİD’in daha önce de yaptığı gibi El Bab’da yoğun canlı bomba eylemlerini sürdüreceğini ve sivilleri kalkan olarak kullanacağını söyledi.

Ahed el-Hendi, bir yandan, Suriyeli Kürt ve Arap’lardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rakka’ya doğru kuzeyden ve batıdan ilerlerken, diğer yandan, El-Bab’dan çekilecek olan IŞİD militanlarının Rakka’ya kaydırılacağını düşündüğünü kaydetti.

Amerikan askeri yetkilileri, Rakka’nın birkaç hafta içinde her koldan kuşatma altına alınmasını bekliyorlar. IŞİD’e karşı oluşturulan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, birkaç hafta içinde Rakka’nın tamamen izole edilmesini beklediklerini belirtti. Albay Dorrian, “Bir noktada, kente girme yolundaki karar verilecek,” dedi.

Uzmanlar, saldırı beklentisinin olduğu bu durumda, IŞİD’in Rakka’daki savunma pozisyonlarını güçlendireceğini tahmin ediyorlar. IŞİD’in hakim olduğu Rakka’da halen 200 bin sivil bulunuyor. Sürekli hareket yaşandığı için Rakka’da bulunan IŞİD savaşçılarının sayısı ise bilinemiyor.

Analist Metehan Demir, “El-Bab’da hayatta kalabilen IŞİD savaşçıları savunma görevi yapmak için Rakka’ya gidecektir,” dedi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG