Erişilebilirlik

Elektrikle Çalışan Hibrid Uçaklar


Elektrikle Çalışan Hibrid Uçaklar
Elektrikle Çalışan Hibrid Uçaklar

Hem benzin hem de elektrikle işleyen, bir litre benzinle 20 kilometre yol katedebilen hibrit otomobilleri hepimiz biliyoruz. Mühendisler şimdi de elektrik enerjisi de kullanan ve bir litre yakıtla 85 kilometre yol alan uçaklar üzerinde çalışıyor.

Yakıt tasarrufunu ödüllendiren bir yarışmaya katılan deneysel uçaklar marifetlerini California semalarında sergiledi. Yarışmanın sponsoru CAFE Vakfı’nın şartı, yarışmaya katılacak uçakların 322 kilometrelik mesafeyi iki saatin altında ve uçakta bulunan yolcu başına 3,75 litre ya da daha az benzinle katetmesiydi. Yarışmaya 14 ekip kayıt yaptırdı, bunlardan üçü yarışmaya hak kazandı.

NASA yöneticilerinden Joseph Parrish, ödül törenindeki konuşmasında, bu yeni uçakların geleneksel uçaklardan 5 ila 10 kat daha çok yakıt tasarrufu sağladığını söyledi.

Parrish, “Yarışmayı kazanmak için yenilik gerekiyordu. Daha hafif bataryalar, daha küçük ve güçlü elektrik motorlar, daha hafif ve ince tasarımlar şarttı. Bunlar sadece havacılık sektörünün değil aynı zamanda otomotiv, toplu taşımacılık ve yeşil enerji sektörlerinin de işine yarayacak,” diye konuştu.

Pennsylvania eyaletinden yarışmaya katılan ekip, geliştirdiği elektrikli Taurus G4 adlı uçakla bir milyon 350 bin dolarlık büyük ödülün sahibi oldu. Kazanan ekibin lideri Jack Langelaan, Taurus G4 adlı uçağın iki saat boyunca uçurmak için gereken elektriğin yedi dolara malolduğunu söylüyor.

İkincilik ödülünü alan ekibin tasarladığı elektrikle işleyen uçak, bir litre yakıtın katedeceği 160 kilometrelik yolu elektik enerjisiyle katediyor. Ekip sessiz uçak ödülünü de kazandı.
Uçağın sesi daha çok elektikli ev aleti sesine benziyor.

Yarışmaya katılan ekipler büyük ödülü kazanmak için toplam 4 milyon dolarlık yatırım yaptı.

XS
SM
MD
LG