Erişilebilirlik

Elizabeth Taylor’ın Unutulmaz Hayatı


Elizabeth Taylor’ın Unutulmaz Hayatı
Elizabeth Taylor’ın Unutulmaz Hayatı

Efsanevi yıldız Elizabeth Taylor kalp yetmezliği nedeniyle 79 yaşında hayata veda etti. 9 yaşında Hollywood’da bir yetenek avcısı tarafından keşfedilen Taylor’ın sinema kariyeri 70 yıla yayılıyor.

1944 yılında menekşe gözlü yıldız adayı MGM film stüdyosunun ‘National Velvet’ adlı yapımında Velvet Brown rolünü elde etti. Elizabeth Taylor kalın siyah kaşları, güzel gözleri ve dramatik havasıyla daha 30 yaşındayken bir sinema ikonu olmayı başardı.

Efsanevi yıldız Elizabeth Taylor kalp yetmezliği nedeniyle 79 yaşında hayata veda etti. 9 yaşında Hollywood’da bir yetenek avcısı tarafından keşfedilen Taylor’ın sinema kariyeri 70 yıla yayılıyor. Amerika’nın Sesi Televizyonu’nun Haberi.

VOA - 1944 yılında menekşe gözlü yıldız adayı MGM film stüdyosunun ‘National Velvet’ adlı yapımında Velvet Brown rolünü elde etti. Elizabeth Taylor kalın siyah kaşları, güzel gözleri ve dramatik havasıyla daha 30 yaşındayken bir sinema ikonu olmayı başardı.

Taylor 1956’da ‘Devlerin Aşkı’ filminde Rock Hudson’la başrolü paylaştı. Olağanüstü roller birbirini izledi. Taylor 1958’de Tennessee Williams’ın ünlü oyunu ‘Kızgın Damdaki Kedi’nin sinema uyarlamasında Paul Newman’la başrolü paylaştı. Taylor kocasını kıskandırmaya çalışan tatminsiz eş Maggie rolündeydi.

Taylor 1960’ta Gloria Wandrous adlı New Yorklu bir telekızı canlandırdığı ‘BUtterfield 8’ filmiyle ilk Oscar’ını da kucakladı. Elizabeth Taylor 20th Century Fox stüdyosunun yapımında Cleopatra’yı oynamak için bir milyon dolarlık sözleşme imzaladığında zamanın en çok kazanan aktrisi oldu. Taylor, filmde başrolü paylaştığı Richard Burton’la büyük bir aşk yaşayarak da dikkatleri üzerine çekti.

Çiftin ilişkisi çok fırtınalıydı. Boşandıktan sonra tekrar evlenen Taylor ve Burton, ‘Kim Korkar Virginia Woolf’tan filmiyle sinema tarihine adlarını altın harflerle yazdırdı. Filmde geçimsiz bir çifti canlandıran iki sanatçı da Oscar’la ödüllendirildi.

Taylor’un sinema dışındaki yaşantısı da rolleri gibi dramla doluydu. Sekiz kez evlenen yıldız ilk evliliğini oteller zinciri sahibi Nicky Hilton’la yaptı. Bu evlilik şiddet suçlamalarıyla bir yıl sonra sona erdi.

Taylor, Hilton’dan sonra şarkıcı Eddie Fisher’la evlendi. Yıllar sonra da inşaat işçisi Larry Fortensky’yle dünya evine girdi. İki evlilik de uzun sürmedi. Ama Taylor’un uzun arkadaşlıkları vardı. ABC televizyonuyla yaptığı söyleşide Taylor eşcinselliğin kabul görmediği bir dönemde eşcinsel aktörler Montgomery Clift ve Rock Hudson’la olan ve ömür boyu süren arkadaşlıklarını anlattı.

Rock Hudson’un AIDS’ten ölmesi üzerine Taylor şöhretini bu hastalıkla mücadeleye adadı. Taylor arkadaşı Michael Jackson’un zor zamanlarında da hep yanındaydı. Elizabeth Taylor’un mücevher kolleksiyonu da kişiliği kadar ilgi görüyordu. Sanatçı AIDS’le mücadele için bazı mücevherlerini satışa çıkarmıştı.

Taylor hayatı boyunca çok ciddi rahatsızlıklar geçirdi, birçok kez ameliyat oldu. Ancak sanatçı yaşlandıkça zarafetinden hiçbir şey kaybetmedi. Elizabeth Taylor ardında unutulmayacak Hollywood filmleri ve kendisini asla unutmayacak dostlar bıraktı.


XS
SM
MD
LG