Erişilebilirlik

Elon Musk İsrail'de Netanyahu ve Herzog ile görüştü, destek mesajı verdi


Netanyahu, Musk'a 7 Ekim saldırısının Hamas'ın güvenlik kameraları, CCTV ve diğer kaynaklardan derlenen bazı görüntülerini de gösterdi.
Netanyahu, Musk'a 7 Ekim saldırısının Hamas'ın güvenlik kameraları, CCTV ve diğer kaynaklardan derlenen bazı görüntülerini de gösterdi.

Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda uygulamalarıyla, bazı sivil toplum grupları tarafından antisemitizmi körüklemekle suçlanan teknoloji girişimcisi Elon Musk, bugün İsrail'de temaslarda bulunuyor.

Musk, İsrail'e destek vererek, karşılaşılan zorluklardan birinin, Hamas’ın Gazze savaşını tetikleyen ölüm dalgasına yol açan propagandayı durdurmak olduğunu söyledi.

Musk, çatışmalara dört gün ara verildiği sırada İsrail'e alışılmadık bir ziyarette bulundu ve Başbakan Benyamin Netanyahu ile beraber, sosyal medya platformu X’te canlı yayınlanan tartışma toplantısına katıldı.

Elon Musk İsrail'de Netanyahu ve Herzog ile görüştü, destek mesajı verdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

X Spaces’taki tartışma sırasında Netanyahu'nun İsrail'in savaş hedefi olarak belirlediği Hamas'ın yok edilmesinin Filistinliler’le olası bir barış için gerekli olduğunu söylediğini duyan Musk, bu tür hedeflere genel olarak katıldığını söyledi.

Tesla ve SpaceX'in de sahibi olan Musk, "Başka seçenek yok... Ben de yardım etmek isterim" dedi.

Cinayet işlemeye niyetli olanların etkisiz hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Musk, "İnsanları gelecekte katil olmaları için eğiten propaganda durdurulmalı. Sonra da Gazze'yi refaha kavuşturmalı. Eğer bu gerçekleşirse, iyi bir gelecek olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Netanyahu, Musk’ın bu sözleri üzerine, "Umarım siz de dahil olursunuz. Buraya gelmiş olmanız da bence daha iyi bir geleceği güvence altına alma konusundaki kararlılığınızı gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Musk, 15 Kasım'da Yahudiler’in beyazlara karşı nefreti körüklediğini iddia eden bir paylaşımı onaylayınca, kışkırtıcılıkla suçlanmıştı.

Netanyahu, Musk'a 7 Ekim saldırısının Hamas'ın güvenlik kameraları, CCTV ve diğer kaynaklardan derlenen bazı görüntülerini gösterdi.

Musk ve Netanyahu, Gazze sınırı yakınlarında Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının hedefi olan Kfar Aza Kibbutz yerleşim yerini de ziyaret etti.

İfade özgürlüğü ve nefret söylemi arasında denge talebi

En son 18 Eylül'de California'da biraraya geldiklerinde Netanyahu, X'te antisemitizm konusunda haftalarca süren tartışmaların ardından Musk'ı ifade özgürlüğünü korumak ve nefret söylemiyle mücadele etmek arasında bir denge kurmaya çağırmıştı.

Musk daha önce yaptığı açıklamada X'teki içerikler dahil "nefret ve çatışmayı teşvik eden" her şeye karşı olduğunu söylemişti.

İsrail'e yaptığı dayanışma ziyaretine olası bir atıfta bulunarak bu sabah erken saatlerde de X'te bir paylaşımda bulunan Musk, "Eylemler kelimelerden daha yüksek sesle konuşur" dedi.

Musk, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile birlikte Gazze'de tutulan rehinelerin aileleriyle de biraraya geldi. Herzog, Musk'ın antisemitizme karşı küresel mücadelede oynayacağı büyük bir rol olduğunu söyledi.

Herzog'un ofisinden yapılan açıklamaya göre Musk, "Nefreti durdurmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Esasen bu insanlar çocukluklarından beri propaganda ile besleniyorlar. İnsanların çocukluklarından itibaren yalan yanlış şeylerle beslenmeleri halinde, masum insanların öldürülmesinin iyi bir şey olduğunu düşünecek hale gelmeleri çok çarpıcı" ifadelerini kullandı

Açıklamaya göre Musk, "Propaganda insanların zihinlerini bu kadar etkileyebilir" dedi.

Starlink için prensip anlaşması

Çatışmalar sürerken Musk geçen ay, karartmanın vurduğu Gazze'de "uluslararası tanınmış yardım kuruluşları" ile iletişim bağlantılarını desteklemek için Starlink'i kullanmayı önermişti.

O dönemde İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, "Hamas bunu (Starlink) terörist faaliyetler için kullanacak" diyerek itiraz etmişti.

Ancak bugün yeni bir adım atan Karhi, İsrail ve Musk'ın "Starlink uydu ünitelerinin Gazze Şeridi de dahil İsrail'de yalnızca İsrail İletişim Bakanlığı'nın onayıyla işletilebileceği" konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını söyledi.

Musk'a hitaben yazdığı bir X gönderisinde Karhi, İsrail ziyaretinin "gelecekteki çabalarınız için bir sıçrama tahtası görevi görmesinin yanısıra Yahudi halkı ve tüm dünyayla paylaştığımız değerlerle olan ilişkinizi geliştireceğini" umduğunu belirtti.

Musk, 15 Kasım'da X'te yaptığı yorumda, sahte "Büyük Yer Değiştirme" komplo teorisine atıfta bulunan kullanıcının "asıl gerçeği" söylediği görüşünü ekledi.

Bu teoriye göre Yahudiler ve solcular beyaz nüfusun etnik ve kültürel olarak beyaz olmayan göçmenlerle yer değiştirmesi için mühendislik yapıyor ve bu da "beyaz soykırımına" yol açacak.

Bu yoruma yanıt veren Beyaz Saray, "Amerikalılar olarak temel değerlerimize aykırı" olan "antisemitik ve ırkçı nefretin iğrenç bir şekilde teşvik edilmesi" olarak nitelendirdiği bu durumu kınadı.

Walt Disney, Warner Bros Discovery ve NBCUniversal'ın ana şirketi Comcast gibi büyük ABD şirketleri sosyal medya sitesindeki reklamlarını durdurdu.

Antisemitizm ve İslamofobi yükselişte

Antisemitizm ve İslamofobi, İsrail ile Hamas arasında yedi haftadır devam eden savaş da dahil olmak üzere, ABD'de ve dünya genelinde yükselişe geçti.

Antisemitizmle mücadele eden sivil toplum örgütü Anti-Defamation League'e göre, savaşın patlak vermesinin ardından ABD'deki antisemitik olaylar bir önceki yıla göre yaklaşık %400 oranında arttı.

Musk, X'in insanların farklı bakış açılarını paylaşabilecekleri bir platform olması gerektiğini, ancak şirketin politikalarını ihlal edebilecek belirli gönderilerin dağıtımını sınırlayacağını söyledi ve bu yaklaşımı "erişim değil, ifade özgürlüğü" olarak adlandırdı.

Musk bir yapay zeka girişimi olan xAI'yi geliştiriyor ve İsrail, gelişen bilgi işlem ve robotik endüstrileri sayesinde bu alanda bir dünya lideri olarak kabul ediliyor.

Daha önce düşük işsizlik oranıyla bu yıl yüzde 3'ün üzerinde büyüme kaydeden İsrail'in yaklaşık 500 milyar dolarlık ekonomisinin şu anda yüzde 2 civarında olduğu tahmin ediliyor ve savaş devam ettiği sürece 2024'te yavaş bir büyüme bekleniyor.

Savaşın başlangıcındaki yüzde 6'lık düşüşün ardından Şekel, Dolar karşısında yüzde 8 değer kazandı ve şu anda savaş öncesi seviyelerde. Ağırlıklı olarak yerel yatırımcıların desteğiyle hisse senedi fiyatları da geçen ayki sert düşüşün ardından toparlandı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG