Erişilebilirlik

HDP: “Cumhurbaşkanı Adayı Çıkarmıyoruz”


Emek ve Özgürlük İttifakı adına HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” diyerek 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimi için aday göstermeyeceklerini açıkladı.

Türkiye’de Kürt siyasi hareketi temsilcisi Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğündeki sol yelpazedeki partilerce oluşturulan Emek ve Özgürlük İttifakı, 6 Şubat’taki deprem yıkımı öncesinde cumhurbaşkanı adayı çıkarmayı öngörüyordu ancak yaşanan süreç dikkate alınarak yeniden değerlendirme yaptı.

Emek ve Özgürlük İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Çıkarmıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

Bu kapsamda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri bugün ortak basın açıklamasıyla cumhurbaşkanşığı seçiminde aday göstermeme kararı alındığını duyurdu. Bu karar, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu lehine, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aleyhine bir tutum alma olarak yorumlandı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Emek ve Özgürlük İttifakı adına ortak açıklamayı paylaştı ve Türkiye’nin geleceği açısından tarihsel sorumluluk duyduklarını vurguladı.


Buldan, “Ülke ve toplum olarak 15 Mayıs sabahına umutla uyanacağız. Emek ve Özgürlük İttifakı, emekçilerin ve tüm ezilenlerin taleplerinin sözcüsüdür. Demokratik değişimin gücü ve inşa iradesidir. Türkiye’nin demokratikleşmesinin yolu Meclis’te emek, adalet ve barışta ısrar edenlerin, demokratik değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek olanların, yani bizlerin önemli bir gücü elde etmesinden geçmektedir. Tek adam sistemi ve restorasyon arasında sıkıştırılmak istenen halkımızın gerçek alternatifi bizleriz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Ülkede demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin, toplumsal adaletin gerçekleşmesi için yoksulluğa, yolsuzluğa, talana ve ranta dayalı bir yönetimi sürdürmüş olan bu iktidardan, büyük tahribatın sorumlularından hesap sorma konusunda oldukça kararlıyız. Bu nedenlerle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile buradan deklere ediyoruz, bu kararı paylaşıyoruz” dedi.

HDP'nin Aday Çıkarmaması Kılıçdaroğlu'na Destek Açıklaması mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:42 0:00

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da, “Siyasi stratejimiz net; biz bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni değiştireceğiz. Bu bizim Türkiye halklarına karşı tarihi sorumluluğumuz ve demokratik görevimizdir. Demokratik ve özgür bir geleceği kurmak, büyük bir barışı tesis etmek ancak ortak mücadele ile mümkündür. Bizim aday çıkarmama kararımızın altındaki gerekçe budur. Ama en geniş demokratik ittifak ülkeyi yeniden inşa etmek için önemlidir. Emek ve Özgürlük İttifakı bu dönüşümün motor gücü olması için en güçlü şekilde parlamentoda olmalıdır. Hep birlikte başaracağız, hep birlikte kazanacağız” dedi.

Buldan’ın ardından ilk sözü alan Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Hakan Öztürk de, “Halkın nasıl bir durumda olduğu, nasıl ezildiği bir dönemi yaşıyoruz. Herkesin ortaklaştığı nokta bu gidişe son vermektir. Tek adam rejimine son vermek için tek yumruk olmak zorundayız. Aydınlık ve özgür bir Türkiye’yi oluşturabilmek için bir iklim yaratmalıyız. O koşulları ve iklimi yaratmak üzere adım atıyoruz” mesajını verdi.

TİP: “Rejim değişikliği için güçlü adım”

İttifak bileşeni Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da, “Bu açıklama bir irade beyanıdır. Türkiye’ye çağrıdır, tüm yurttaşlara bu mücadeleyi büyütme çağrısıdır. Bütün muhaliflere sorumluluk çağrısıdır. Gün hiçbirimizin kendisini, partisini, ittifakını düşünme günü değildir; gün ülkenin bu karanlıktan kurtulması için elbirliği yapması gereken gündür. Bu irade, ülkenin bu rejimden kurtulması için güçlü bir adımdır” diye konuştu.

EMEP: “Başkanlık koltuğu ve yetkileri lağvedilmeli”

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de, “İttifakımız cumhurbaşkanlığı ve deprem benzeri nedenlerle emek ve meslek örgütleriyle ve milyonlarla fabrikalarda, tarlalarda görüşerek bu iradeyi gösterdi. Bizim için esas olan şey başkanlık koltuğunun yetkilerinin ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin lağvedilmesidir. Güç zehirlenmesi içerisinde değiliz. Tüm Türkiye halklarına, emekçilere, işçilere, kadınlara seferberlik çağrısı yapıyoruz. Tek adamı hep birlikte göndereceğiz. Türkiye’nin yeniden inşasında, yeni bir tarih yazımında Emek ve Özgürlük İttifakı olmadan tarih yazılamaz. 15 Mayıs’ta bunu göstereceğiz” ifadesini kullandı.

HDP’nin Sözlü Savunması 11 Nisan’da

Anayasa Mahkemesi (AYM) ise, parti kapatılması talepli davada HDP’nin 11 Nisan’da eş genel başkanlarca yapacağı sözlü savunmayı 14 Mayıs’taki seçim sonrasına ertelenmesi yönündeki talebini reddetti.

AYM, daha önce sözlü savunma tarihini 14 Mart olarak belirlemişti. Ancak HDP’nin Kahramanmaraş ve Antakya merkezli depremler nedeniyle, sözlü savunma için üç ay ertelenme talep etti. Bu başvuru üzerine AYM, üç yerine 1 ay erteleme kararı verdi. Ancak şimdi HDP’nin yeniden erteleme talebi söz konusu oldu ama bu kabul görmedi. AYM, seçim öncesinde kapatma davasını sürdürme yönünde karar aldı. Bu çerçevede, HDP, Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davasına ilişkin 11 Nisan’da sözlü savunma yapacak.

Kapatma davası nedeniyle HDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) logosuyla 14 Mayıs’taki genel seçimlere girme hazırlığını yürütüyor.

HDP’nin AYM’deki dava kapsamında siyasi yasak talebi söz konusu olan 451 parti yöneticisi ve üyesine ise milletvekili aday listesinde az sayıda yer verileceği öğrenildi.

Birliktelik mesajıyla sıra genel seçimler çalışmasında

Ayrıca Emek ve Özgürlük İttifakı’nın basın açıklamasında, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu ile Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Juliana Gözen de söz aldı.

Toplantıya Kürdistani İttifak’tan İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve Kürdistan Demokratik Partisi-Türkiye Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş katıldı.

Şimdi gözler, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Genel Seçimler çalışmasına çevrildi. Burada TİP’in 41 ilde ayrıca aday listesi çıkarması söz konusuyken; HDP’yle birlikte diğer ittifak bileşenlerince ise 81 ilde ortak liste çıkarılması bekleniyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG