Erişilebilirlik

Emekliye Ayrılan Org. McChrystal'a Tören


Emekliye Ayrılan Org. McChrystal'a Tören
Emekliye Ayrılan Org. McChrystal'a Tören

Org. McChrystal, Obama yönetimi yetkilileri hakkında hakarete varan ifadeler kullandığı için istifaya zorlanmıştı

Amerika’nın eski Afganistan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Stanley McChrystal için emeklilik töreni yapıldı. McChrystal, Obama yönetimi yetkilileri hakkında hakarete varan ifadeler kullandığı için istifaya zorlanmıştı.

Kara kuvvetlerinde 34 yıl hizmet veren McChrystal için dün Washington’daki McNair askeri üssünde bir tören yapıldı. Törene Amerika Savunma bakanı Robert Gates’le Afganistan’ın Washington Büyükelçisi Said Tayyip Javad da katıldı.

McChrystal askerlik hayatının istediği bir şekilde noktalanmadığını, ancak yine de kendisine sunulan imkanlarından minnettar olduğunu söyledi.


McChrystal’ın yerine Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus atandı.

‘Kontrolden Çıkmış Komutan’

McChrystal’ın sivil yetkilileri alaya alan ifadeleri geçen ay Rolling Stone dergisinde yayınlanmıştı. Açıklamaları Washington’da büyük tepki toplayan McChrystal, Beyaz Saray’a çağırılarak görevden alınmıştı. Başkan Barack Obama, Stanley McChrystal’ın, ‘muhakemesini’ yanlış kullandığını; komutanlar dahil bütün askerlerin disiplinli davranmasının son derece önemli olduğunu söylemişti

Rolling Stone dergisinde yayınlanan Michael Hastings imzalı makalede ‘Kontrolden Çıkmış Komutan’ başlığı kullanılıyordu. Gazeteci Hastings’e görüşlerini aktaran McChrystal ve ekibi Obama yönetim yetkilileri için ağır ifadeler kullanıyordu.

Örneğin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones için ‘palyaço’ ifadesi kullanılırken, Afganistan-Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke’un, sürekli işinden kovulmaktan korktuğu için ‘yaralı hayvan’ misali dolaştığı söylenmişti. McChrystal, seçimler sırasında Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye destek vermediği gerekçesiyle Büyükelçi Karl Eikenberry’i de ihanetle suçlamıştı.

Yine makalede yayınlanan görüşlerde Obama, askerlerle katıldığı bir toplantıda rahat davranmamak ve komutanlardan rahatsız olmuş görünmekle suçlanmıştı. Joseph Biden için de McChrystal, “Biden mı, o da kim?” diyerek Başkan Yardımcısı’yla alay ediyordu.

XS
SM
MD
LG