Erişilebilirlik

En Büyük IŞİD Operasyonu: 457 Gözaltı


Türkiye’de 20 ilde yapılan IŞİD operasyonlarında 457 kişi gözaltına alındı. En fazla şüphelinin yakalandığı şehir, 100 kişinin ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldüğü Şanlıurfa oldu. Türkiye’deki cezaevlerinde 7’si hükümlü 513'ü tutuklu 520 IŞİD şüphelisi bulunuyor.

Türkiye’de son dönemde artan IŞİD operasyonlarına bugün bir yenisi eklendi.

Reina saldırganını bulmak için yoğun ve uzun bir soruşturma yürüten Emniyet birimleri, bu kapsamda elde edilen bulgular ışığında bu sabah bugüne kadar yapılan en büyük IŞİD operasyonunu hayata geçirdi.

Aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in yer aldığı yirmi ilde terörle mücadele ve istihbarat şubelerinin ortaklaşa düzenledikleri operasyonlarda 547 kişi gözaltına alındı.

Ankara, İstanbul ve Kocaeli’nde 70 IŞİD şüphelisi Emniyet’e götürüldü

Başkent Ankara’daki operasyon Yenimahalle, Mamak, Sincan ve Çubuk ilçelerinde yoğunlaştı. Sabah bir çok adrese eşanlı operasyon yapan emniyet birimleri 60 kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul ve Kocaeli’nde 20 adrese yapılan baskınlarda 18 şüpheli gözaltına alınırken 10’u çocuk 14 kişi sınır dışı edilmek üzere ilgili makamlara teslim edildi.

İstanbul’daki operasyonlar Bağcılar, Bahçelievler, Beyoğlu, Esenler, Güngören, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Şişli ve Ümraniye ilçelerinde düzenlendi.

Adıyaman Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada ise Adıyaman, Gaziantep, İstanbul, Manisa ve Samsun'da 84 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda örgütün Suriye’deki kadrolarıyla ilişkide olduğu iddia edilen 10 şüpheli gözaltına alındı.

Bursa’da 46, Hatay’da 38, Çorum’da 19 şüpheli de IŞİD’le bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınarak emniyet müdürlüklerine götürüldüler.

En büyük operasyon Şanlıurfa’da: 150 gözaltı

Türkiye’deki IŞİD hücrelerine yapılan en kapsamlı operasyonlar ise Şanlıurfa’da yapıldı.

IŞİD’in Türkiye’de en örgütlü olduğu kent olarak bilinen Şanlıurfa’da istihbarat ve terör şubelerinin düzenlediği baskınlarda otel ve evlerde kalan 150 Suriyeli gözaltına alındı. Suriyelilerin yakalandıkları evler mühürlendi.

Konya Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin katıldığı operasyonda Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın haklarında gözaltı kararı çıkardığı 75 şüpheliden 30’u adreslerinde bulundu. Gözaltına alınan şüpheliler Konya Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken adreslerde bulunamayan 45 kişi aranıyor.

Adana’da 53 adreste yapılan aramalarda 25, İzmir’de 9 adreste yapılan aramalarda 9, Gaziantep’te 51 adreste yapılan 47 kişi gözaltına alındı.

Bingöl ve Antalya’da 10’ar, Kilis ve Diyarbakır’da 4’er, Van’da 8, Muğla’da 3, Malatya’da ise 2 şüpheli savcılık talimatıyla yakalanarak emniyet müdürlüklerine götürüldüler.

Gözaltına alınan şüpheliler, ifadelerinin tamamlanmasının ardından ya savcılıklara sevk edilecek ya da serbest bırakılacak.

Cezaevlerinde 520 IŞİD mensubu var

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine yazılı yanıt veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 19 Aralık 2016 itibariyle Türkiye’deki cezaevlerinde 7’si tutuklu 513’ü tutuklu toplam 520 IŞİD mensubu olduğunu açıklamıştı.

Bu kişilerden 274’ü yabancı uyrukluydu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG