Erişilebilirlik

Endonezya'da Şeriat Güçleniyor


Endonezya'da Şeriat Güçleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Endonezya'da şeriat uygulamalarının giderek artması uzmanları kaygılandırıyor. Son zamanlarda alkol kullanmak ve kumar oynamaktan hapse atılanların sayısı ve aldıkları cezalar da büyük ölçüde arttı

Kahvede kumar oynadıkları için suçlu bulunanlar ve aileleri halkın önünde sopayla dövülme cezasına çarptırılıyor.

Aceh’de giderek artan bu cezalar sadece kumar oynamakla sınırlı değil, alkol kullanmak ve uygunsuz ilişkilerden hüküm giymek de bu cezaya dahil. Kuralları ihlal edenler ya dövülüyor, hapse atılıyor, ya da cezayı altınla ödüyor.

Şeriat polisi dar giyinen ya da saçını gösteren, kısacası “uygunsuz” olarak nitelenen tarzda giyinen kadınları hedef alıyor. Bacaklarını göstermek hem kadınlara hem de erkeklere yasak.

Ayu Ningsih gibi yerel sivil toplum hakları savunucuları Şeriat Yasaları’nın zaten yüzde doksan dokuz Müslüman olan bir yerde gerekli olmadığı görüşünde. Ayu Ningsih’e göre şeriat kanunlarını uygulamaya çalışan polisler yasayı yanlış yorumluyor ve kadınlar, uygulamanın hedefi haline geliyor.

Aceh meclisi evlilik dışı ve eşcinsel ilişki de dahil olmak üzere birçok ihlalin cezasını arttırdı. Meclis üyeleri Şeriat’ın Aceh’te yaşayan doksan bin yabancı ve Müslüman olmayanların da Şeriat’a uymasına karar verdi.

Eğer eyalet valisi yasayı onaylarsa bölgedeki Hristiyanlar ibadetlerinin bir parçası olan şarabı kullanamayacakları ve dini görevlerini yerine getiremeyecekleri kaygısı içinde. İslam Üniversitesi’nden Profesör Yunus Sabih, “Bence istedikleri şekilde ibadetlerini yapma hakları var. Ancak Şeriatçılar’a göre sokağa taşınmadığı sürece kilisede, evde şarap kullanılması sorun değil” şeklinde konuştu.

Steve Herman’a göre Aceh’te baskı altında olanlar sadece Hristiyanlar değil. İlin bir önceki valisi, 2011 yılında Sünni olmayan bazı Müslüman grupların ‘anormal işlerle” uğraştığını öne sürdü.

Giderek artan kökten dinciliğin geçmişte birkaç İslamcı muhalefet grubuna ev sahipliği yapan bölgeye yeniden militanları çekmesinden kaygı duyuluyor.

Bu da doğal gaz, petrol, kahve, kauçuk gibi zengin doğal kaynaklara ve doğallığını yitirmemiş Sumatra sahillerine yapılacak yatırımları ve gelecek turistleri olumsuz yönde etkileyebilir.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG