Erişilebilirlik

BM: 'Endonezya'daki Tsunami Felaketinde Ölü Sayısı En Az 430'


Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Endonezya’da meydana gelen tsunami felaketinde şu ana kadar en az 430 kişinin öldüğünü açıkladı.

OCHA, tsunami felaketinde can kayıpları dışında,1495 kişinin yaralandığını, 159 kişinin de hala kayıp olduğunu bildirdi. Yapılan yazılı açıklamada, tsunami sonrasında Endonezya hükümetinin öncülüğünde koordine edilen arama-kurtarma çalışmalarının hızlandırıldığı kaydedildi. Sumatra ve Java adalarında arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve ayrıca hasar tespiti yapıldığı kaydedildi.

22 bin kişi yerlerinden oldu

Tsunami sonrasında en az 22 bin kişinin yerlerinden olduğu da belirtildi. OCHA, ilk hasar belirleme çalışmalarına göre, 924 ev, 73 otel, 60 mağaza, 434 tekne ve 65 aracın zarar gördüğünü açıkladı.

Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Ajansı, yeni bir tsunaminin, Sunda Boğazı'ndaki Anak Krakatau yanardağını çevreleyen alanı etkileyebileceği konusunda halkı uyardı. Yetkililer, halkı kıyı bölgesinden bir kilometreye kadar uzak durmaları konusunda uyardı.

Tsunaminin Cumartesi günü volkanik bir patlamanın ardından su altı toprak kayması tarafından tetiklendiği belirtildi.

“Anında müdahaleyle hayat kurtardık”

Birleşmiş Milletler Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Eş Yardım Koordinasyon Başkanı Jan Gelfand, yaralılara süratle müdahale ettiklerini belirterek, “ Acil müdahalelerimizle hem hayatları kurtardık hem de uzun zamanda oluşabilecek sağlık komplikasyonlarını önledik” dedi.

Felaket bölgesinde, 400’den fazla Kızıl Haç görevlisi ve gönüllülerin köylerdeki yaralılara tıbbi yardım yaptığı kaydedildi.

UNICEF’in de felaket sonrası çocuklara yardım ulaştırdığı, beslenme ve sağlık konusunda teknik yardım sağladığı kaydedildi. Okullarda ise dezenfeksiyon çalışmalarına başlandığı bilgisi verildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG