Erişilebilirlik

Enflasyon kaygısı Biden'ın destek oranının yüzde 40'ta kalmasına neden oldu


Reuters/Ipsos tarafından bu hafta yapılan son ankette Başkan Joe Biden'ın kamuoyu destek oranının Ağustos ayının başında yüzde 40'ta sabit kaldığı görüldü. Ekonomiyle ilgili kaygıların enflasyondaki ve işsizlik oranındaki düşüşe rağmen Biden'ın destek oranını etkilediği görülüyor.

Biden'ın başkanlık görevini yerine getirme biçiminden memnun olup olmadıkları sorusuna ankete katılanlar Temmuz ayında da yüzde 40 oranında olumlu yanıt vermişti.

Katılımcıların yüzde 54'ü Demokrat Başkan'ın performansını beğenmediklerini ve yüzde 6'sı ise kararsız olduklarını veya yanıt vermek istemediklerini kaydetti. Anketin yüzde 3 yanılma payı var.

Ekonomi, işsizlik ve istihdam Amerikalılar'ın en büyük kaygıları arasında. Beş Amerikalı'dan biri ülkenin en büyük sorununun bunlar olduğu görüşünde. 3 Demokrat'tan birinin de içlerinde olduğu Amerikalılar'ın yüzde 60'ı Biden'ın enflasyonu ele alma biçiminden memnun olmadıklarını söylüyor.

Kabinenin üst düzey isimleri ve Biden'ın kendisi halka ekonomik kazanımları anlatmak için ülkenin dört bir yanında seçim etkinliklerine başladı. Beyaz Saray ekonomik verilerin Biden'ın "Bidenomics" adını verdikleri ekonomi takviminin işe yaradığını gösterdiğini söylüyor.

ABD'de aileler son yılların en yüksek enflasyon oranıyla Biden'ın başkanlığı döneminde mücadele etti. Ancak fiyat artışları son dönemde önemli ölçüde azaldı. Ekonomik büyüme ılımlı oldu ancak işsizlik oranı son yılların en düşük seviyesine indi.

Geçen hafta yapılan bir diğer Reuters/Ipsos anketi ekonomiyle ilgili kaygıların Biden'a seçimi kaybettirebileceğini ortaya koymuştu. Biden'ın 2024 seçimindeki rakibinin Cumhuriyetçi eski başkan Donald Trump olması muhtemel. 2020'de Biden'a oy veren 5 kişiden biri bu kez kime oy verecekleri konusunda kararsız olduklarını söyledi.

Biden'ın son anketteki destek oranı olan yüzde 40, 2022'nin ortasında Başkan'a desteğin en düşük olduğu yüzde 36 seviyesinden sadece 4 puan fazla.

Ankette Demokratlar için umut verici haberler de var. Bazı Cumhuriyetçi eyalet yetkililerinin kürtaj yasaklarını arttırmasının ardından anket Amerikalılar'ın yüzde 81'inin diğer eyaletlere kürtaj için gidenler hakkında suç davası açılmasına karşı olduklarını ortaya koydu. Bunların yüzde 68'inin Cumhuriyetçi, yüzde 90'ının ise Demokrat olduğu görüldü.

Amerikalılar'ın yüzde 70'i ise "hayalet silah" olarak adlandırılan ve evde biraraya getirilerek oluşturulan silahlara seri numarası verilmesi ve üretiminin yalnızca lisanslı üreticilerle sınırlı olmasının zorunlu tutulmasına destek verdi. Bu desteğin yüzde 61 oranında Cumhuriyetçiler'den geldiği görüldü.

Reuters/Ipsos anketi 4-6 Ağustos tarihleri arasında çevrimiçi yapıldı. Ankete 1.032 yetişkin katıldı.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG