Erişilebilirlik

Enkaz Altında Kalanlarda "Crush Sendromu" Tehlikesi


Kurtarma ekipleri Kahramanmaraş'ta enkaz altından bir kadını çıkardı.
Kurtarma ekipleri Kahramanmaraş'ta enkaz altından bir kadını çıkardı.

Türkiye'de 10 ili Suriye'nin kuzeybatısını etkileyen depremLer ve artçı sarsıntılar nedeniyle göçük altında kalanları kurtarmak için zamana karşı yarış sürüyor. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyenler için bir başka tehlike de crush (ezilme) sendromu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre "crush sendromu," enkaz altında kalanların kol, bacak ve gövdesinde oluşan, kaslardaki ezilmelerin ve doku zedelenmesinin neden olduğu ve ölümle sonuçlanabilecek tıbbi bir durum.

Kas hücrelerinin ezilme sonucu parçalanması ve kana karışması, rabdomiyoliz adı verilen durumu oluşturur.

Hayat'da Uluslararası Arama ve Kurtarma (ISAR) ekipleri bugün de çalışmalarını sürdürdü.
Hayat'da Uluslararası Arama ve Kurtarma (ISAR) ekipleri bugün de çalışmalarını sürdürdü.


Böbrekler hasar alabilir

Memeli canlıların kas dokularında bulunan ve oksijenle demiri birbirine bağlayan miyoglobin adlı proteinin ve potasyum, fosfor ve kreatinin gibi diğer maddelerin kana karışmasıyla böbrekler, bu maddeleri süzmek için yoğun çalışır ancak bu süreçte zarar görür.

Bu nedenle, göçük altında kalan depremzedelerde böbrek hasarı ve yetmezliği oluşur.

Aritmi ve kalp durmasına yol açabilir

Crush sendromu ayrıca kandaki asit ve baz dengesinin bozulmasıyla ve kaslardaki laktik asidin kana karışmasıyla ortaya çıkan asidoz, kandaki potasyum seviyesinin yükselmesiyle görülen hiperkalemi ve kandaki kalsiyum oranının düşmesiyle oluşan hipokalsemi olarak adlandırılan durumlar gibi metabolik anomalilere neden olur.

Kandaki potasyum ve kalsiyum dengesinin bozulması kalp aritmilerine ve kalp durmasına yol açabilir.


Enkaz altında uzun süre kalan bir depremzedenin kurtarılması, yani kol ve bacak gibi ezik oluşan uzuvlarının aniden serbest kalması ise reperfüzyon sendromu olarak adlandırılan durumu oluşturur.

Enkazdan kurtarılan kişinin sıkışan uzuv dokuları ve organları yeniden kanla ve oksijenle beslenmeye başlar. Bu yeniden kanlanma sürecinde doku ve organlarda hasar meydana gelebilir.

Hipovolemi olarak adlandırılan durum oluşabilir, yani damarlardaki kan hacmi azalır. Bu durum, organlara yeterince kan gitmemesi anlamına gelir.


Enkazda bir saat bile risk yaratıyor

CDC, deprem sonrası enkaz altında bir saat kalmanın bile crush sendromuna yol açabileceğinin altını çiziyor.

Depremzedelerin enkaz altından çıkarılmadan önce damar yoluyla sıvı takviyesi yapılması, eğer bu mümkün olmuyorsa enkazdan çıkarılır çıkarılmaz ezik oluşan uzuvlara turnike uygulanması gerektiğini kaydediyor.

Akut böbrek yetmezliği oluşan kişilerin normal böbrek işlevlerini geri kazanana kadar 60 gün diyaliz tedavisi görmesi tavsiye ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG