Irak ordusunun Haşdi Şabi milislerinin desteğiyle Kerkük’e girmesinin ardından on binlerce kişi kenti terk etti. IKBY’nin başkenti Erbil’e gelenler arasında, hayatlarının ikinci ya da üçüncü göçünü yaşayanlar var. 42 yıl önce Saddam’dan kaçarak İran’a sığınan Kerküklü aileler, şimdi de İran destekli gruplardan kaçıyor.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil yakınlarındaki lüks villalar bugünlerde kalabalık. Çoğu daha inşaat halinde olan villaların, beklenmeyen bir yerden misafirleri geldi. Irak ordusuyla Haşdi Şabi milislerinin Kerkük’e girmesinin ardından, kentte yaşayan on binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı. Göç edenlerin bazıları ise villalara yerleşti. Yanlarına birkaç parça eşya alarak evlerini terk edenler arasında Bahtiyar Rahim Abdurrahman ve yakınları da var. Asıl sahibinin kim olduğu bilinmeyen bu villaya 6 aile yerleşti.
Aileler çaresizce geri dönecekleri günü bekliyor. Dönmek için hiç umudu olmadığını söyleyen Bahtiyar Rahim Abdurrahman, 42 yıl sonra hayatının ikinci göçünü yaşamış. 1975 yılında Bağdat yönetiminin baskılarından kaçarak İran’a sığındığında 6 yaşında olan Abdurrahman, bu kez İran destekli gruplardan kaçıyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Abdurrahman; ”Dönme için hiç ümidimiz yok. Sadece Amerika bize destek verip savunursa, bizi insani şekilde savunursa belki gideriz. Bu halk perişan oldu. Biz de insanız, Amerika çaba göstersin. Ben sadece kendi toprağımda rahat bir şekilde yaşıyorum, başka topraklarda rahat değilim. Biz Kürt’üz toprağımız üzerinde şu anda mülteciyiz. Saddam döneminde de aynı şekilde İran’a iltica ettik., Kerkük sorunu için 1975’te İran’a iltica ettik 1975’te Kerkük’teki tüm Kürtler İran’a göç etti. O dönem Saddam Hüseyin vardı onun yerine Haydar Ebadi gelmiş, o Irak’a hükmediyor. Biz de Ebadi’nin korkusundan malımızı mülkümüzü terk ettik buraya geldik” dedi.
Abdurrahman’ın yaşadığı villadan birkaç sokak ötede Cemal ailesi yaşıyor. Onlar da sahibini bilmedikleri bir villaya yerleşmiş. Ferman Cemal, hayatının beşinci göçünü yaşamış. O da ilk göçünü İran’a yapmış. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Cemal, “Şimdiye kadar 5 sefer göç etmek zorunda kaldım. Bağdat’ta hüküm süren hükümetler, Saddam Hüseyin bizi üç dört sefer göçertirdi. Köylerimizi yıktı, Enfal’e maruz bıraktı. Kendi hayatım boyunca 4 sefer göç ettim. Rahmetli babam 1975’te İran’a göç etmiş. Şimdiki göçle ilgili konuşursak, bu yeni bir süreçtir. Kerkük hiçbir zulüm kabul etmemiş. Biz tüm mezhep ve etnik gruplar kardeşçe yaşadık” diye konuştu.
Villalara yerleşen ailelere göre, 150 bine yakın insan Kerkük’ten göç etti. Sadece yaklaşık 5 bin kişi villalarda yaşıyor. Ailelerin ihtiyaçları hayırseverler ve Barzani Vakfı tarafından sağlanıyor.