Erişilebilirlik

Erdoğan'dan ABD'ye: 'Bizim de Kendimize Has Yaptırımlarımız Olur'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da yabancı basın mensuplarının karşısına çıktı ve Türkiye’nin dış politika alanında önündeki birçok başlığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kuşkusuz en çok sorulan ve yanıtı merak edilen başlık Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alması nedeniyle Türkiye’nin Amerika yapımı F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılması oldu.

İki ülke arasında yaşanan S-400 - F35 geriliminde son hamle, Amerika Savunma Bakanı Patrick Shanahan’ın Türk mevkidaşına yazdığı Türkiye'nin S-400'leri teslim alması durumunda F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılarak yaptırım uygulanacağı yönündeki mektuptu.

“Trump’la ilişkimiz farklı ama altındaki kişilerle çok çok farklı”

Washington – Ankara hattında o günden beri çözüm yönünde olumlu bir gelişme yaşanmadı. Erdoğan yabancı basın mensuplarının bu konudaki sorularını yanıtladı. Temmuz ayının ilk iki haftası içinde Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye teslim edileceğini bir kez daha vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD’nin bunu çok iyi düşünmesi lazım. Bizim de kendimize has karşı yaptırımlarımız olacaktır.”

Haziran ayı sonunda Japonya’da yapılacak G-20 Zirvesi’nde Trump’la yapacağı görüşmede de yaptırım konusunu gündeme getireceğini kaydeden Erdoğan, yaptırımı ABD Başkanı’nın da uygun bulmadığını düşündüğünü şu sözlerle belirtti: “Bizim Sayın Trump’la ilişkilerimiz farklı ama altındaki kişilerle ilişkilerimiz çok çok farklı. Ben bu tür yaptırımların olacağına hiç ihtimal vermiyorum.”

“F-35 olmaması dünyanın sonu değil”

Amerika’nın söz konusu yaptırımlar konusunda çok daha hassas davranması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “ABD'nin herhangi NATO üyesini çıkarma yetkisi yoktur” diye konuştu. Erdoğan’ın F-35 projesinden çıkarılmasıyla ilgili soruyaysa “ABD ile F-35 anlaşmazlığında uluslararası mahkemelere başvururuz. F-35’ler olmadığı zaman dünyanın sonu değil, Türkiye dünyanın değişik ülkelerinden bu tür savaş uçaklarını temin edebilir’’ yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Kaldı ki biz kendimiz savaş uçağı üretme noktasındayız bu çalışmalarımızı sürdürerek biz kendi kendimize yeter hale geleceğiz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG