Erişilebilirlik

Erdoğan Köşk'e Desteği Almanya'da Arayacak


Сегодня он играет джаз (хедлайнер Dirty Dozen Brass Band)
Сегодня он играет джаз (хедлайнер Dirty Dozen Brass Band)

Başbakan Erdoğan bugün Almanya’ya giderek Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için destek arayacak. Ancak Erdoğan, Soma’da yaşanan maden kazası nedeniyle yoğun eleştirilerin hedefinde

Türkiye tarihinin en kötü maden kazasının siyasi etkileri İstanbul sokaklarında hissediliyor.

Geçen hafta 300’den fazla madencinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasında hükümetin tavrına tepki gösteren göstericiler şimdi de iki kişinin ölümüne neden olan polis taktiklerini protesto ediyor.

Başbakan Erdoğan’ın polislerin nasıl bu kadar sabırlı olduğunu anlayamadığını söylemesi göstericiler arasındaki kızgınlığı iyice arttırmışa benziyor.
Dün 30 yaşındaki Uğur Kurt serseri bir polis kurşunu nedeniyle yaşamını yitirdi. Eylemciler Kurt’un gösterici olmadığını, cenazeye katıldığını ve polisin attığı kurşunun başına isabet etmesi nedeniyle öldüğünü belirtti.

Polis, ikinci bir kişinin ev yapımı patlayıcının erken patlaması nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Ülkede pek çok kişi Erdoğan’ın Soma ziyareti sırasında göstericilerden birine yumruk attığı görüntüler nedeniyle kızgın.

Bu son olaylardan önce Erdoğan yolsuzluk iddiaları nedeniyle eleştiriliyordu.

Ancak siyaset bilimci Cengiz Aktar, Erdoğan’ın her şeye rağmen teflon özelliğinin sürdüğünü belirtiyor. Aktar, yolsuzluğun ayrı, yaşam kaybının ise ayrı olduğunu söylüyor. Uzman, insanların kızgın olduğunu ancak bugüne kadar Erdoğan’ın her türlü krizden sağlam çıktığına dikkat çekiyor.

Erdoğan, Mart ayında yapılan seçimlerden de başarıyla çıktı. Uzmanlar güçlü siyasi alternatiflerin eksikliğinin Erdoğan’ın başarısında payı olduğunu düşünüyor.

Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden Sinan Ülgen, Erdoğan’ın adaylığını koyması durumunda Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçiminin favorisi olacağını düşünüyor. Ancak Ülgen, Soma faciasının muhalefeti güçlendireceği görüşünde.

Muhalefetin herkesin üzerinde anlaşabileceği ortak bir aday çıkarmak için çalışma yaptığını belirten Ülgen, bu gerçekleşirse Erdoğan’a karşı güçlü bir rakip ortaya çıkabileceğini söylüyor. Bu en azından Erdoğan’ın ilk turda seçilmemesi anlamına gelebilir.

Erdoğan, bugün Almanya’da yapacağı konuşmalarda milyonlarca seçmenden oy isteyecek. Uzmanlar bunun Erdoğan’ın galibiyeti garanti olarak görmediğini ortaya koyduğunu düşünüyor.

Anketler ortalama eşit sayıda seçmenin Erdoğan’ın taraftarı ve karşıtı olduğunu gösteriyor.

Cengiz Aktar, Erdoğan’ın kazanmasının Türkiye için ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor. Erdoğan’ın yaptığı her şeyin yanına kalmasının toplumu tamamen saracak bir yangın başlatacağını söyleyen Aktar, bir toplumun bu şekilde bütün olarak kalmasının mümkün olmadığını belirtiyor.

Hakkındaki düşüncelerin zıtlığına rağmen Erdoğan’ın Türkiye’nin en başarılı siyasetçisi olduğu söylenebilir. Ancak, Soma’da yaşanan maden faciası, Erdoğan’ın Ağustos ayında Köşk’e çıkması halinde bile toplumda çok ciddi bölünmelere yol açabilir.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG